Знаете ли какво е чийтинг, и полезен ли е той?

Знаете ли какво е чийтинг, и полезен ли е той?

Какво представлява чийтингът по време на тренировка?

Чийтингът е познат като измама (от англ. cheating), която се среща доста често сред трениращите, и често пъти е предпоставка за контузии и травми по време на тренировка. Същността на чийтинга е да се увеличават работните килограми, без тялото да е готово за това, да си затваряме очите при чувство за болка или парене в мускулите, при липса на гъвкавост или схванатост, или да се прави дадено упражнение без достатъчно познание за неговото правилно изпълнение. Към всяко упражнение вие ще срещнете насоки как правилно да го изпълнявате. И това разбира се е важно, за да работите оптимално върху конкретната мускулна група, да не натоварвате излишно ставите си и да предотвратите контузия. Къде се намесва чийтингът тук? При неправилно или непълно изпълнение на съответното упражнение, тялото се товари с повече работни килограми, и се налага включването и на други мускули. Освен това, чрез чийтингът се дава лъжовно усещане за прогрес, увеличавайки килограмите, но реално се скъсява единствено амплитудата на изпълнение на упражнението, което е рисково за организма.

Има ли чийтингът положителни страни?

Както споменахме по- горе, негативните последици и неправилното изпълнение на упражненията само биха ви отклонили от поставената ви цел. Съществува понятие като контролиран чийтинг, който прилаган внимателно, може да допринесе и за по- добри резултати по време на тренировката. Контролираният чийтинг се прилага само в няколко серии, или в последните повторения на всички серии. Той позволява повече работни килограми, по- голямо натоварване на мускулите, заздравява костите и сухожилията. Важно е, ако все пак сте решили да приложите чийтинга в своята тренировка, да не прекалявате с движенията или да не правите резки такива, защото травмите са ви гарантирани.

За или против чийтинга в храненето?

Измама, която освен в своята тренировъчна програма, можем да приложим и в хранителния си режим. Чийтинга в здравословния ни режим, обуславя диетичен начин на хранене, с консумиране и на вредни храни- забранени, но любими! Положителната страна е, че може да спазвате своята диета, постигайки целта си (по- добра фигура, здраве, повече резултати), но същевременно да си позволявате наслада с любима храна. В повечето случай под любима, но забранена разбираме храна, богата на захари или мазнини. Привържениците на стрикното спазване на диетично хранене и усилени тренировки ще се възпротивят от тези редове, но въпреки недостатъка на чийтинг храненето, си има и положителна страна. Тя се явява освен в психическото разтоварване, и в стимулиране на метаболизма. Всяка диета, която граничи с отрицателен калориен баланс, забавя метаболизма в тялото. Включването на едно по- високо калорийно хранене през деня, ще даде ясен сигнал на организма, че ограниченията са свършили и временно ще увеличи обмяната

При много хора този ефект на мамене работи. Това допринася и за премахване на летаргията и глада, при дълго спазване на стриктен режим. Калорийната бомба под формата на вредна храна, ще попълни гликогеновите депа, и няма да се отложи като подкожна мазнина. Това разбира се важи само ако преди това не сте си позволявали никакво залитане по различна, от присъстващата в диетата ви храна.

За някой здравословният начин на живот, и спазването на хранителен режим може да е лесно, и дори приятно ежедневно занимание, но има и друга група любители, който смятат похапването, за нещо повече от обикновено нахранване. А, ако на същите тези по една или друга причина им се наложи да направят корекция в диетата си, то за тях настъпва труден процес, който разбърква ума им и ги кара да мислят все повече за вредната храна. Перфектният вариант естествено би бил ако може да губите тегло, като същевременно запазите енергийните си нива високи, и консумирате храната, която обичате. За всички нас обаче е ясно, че здравото тяло, не се извайва с похапване на пици и сладоледи. Включването на измамно хранене 2-3 пъти в месеца, може да даде невероятни резултати. Но и тук може да се появи проблем. Някой хора превръщат измамно хранене в измамен уикенд, който се превръща в измамна седмица. Преди да се усетят, те се връщат към началните си килограми и форма. Това се явява подводният камък, дали ще се съобразите и ще си наложите възбрана в името на изящната форма, към която сте се прицелили.

Измамните хранения са популярни във фитнес средите от години, но много от тези, които посещават фитнес салоните, не знаят, че този малък фестивал на храненето, може да послужи за конкретна цел, ако знаете как да го приложите правилно. Човешкото тяло няма нужда да изгаря много енергия, когато храната не е изобилна. Физиологично, метаболитният спад, вследствие на диетата, идва от намаляването на тиреоидните хормони и циркулиращия лептин. Хората, които се опитват да загубят телесни мазнини, трябва да избегнат забавянето на метаболизма, а благодарение на упражненията, да увеличат приема на енергия за кратък период от време, като по този начин ще съживят хормоналните и метаболитните фактори. Това е и причината, поради която много културисти, които се подготвят за състезание, да си вземат кратка почивка от диетата, чрез която губят мазнини, и да преминат към отделни “измамни” хранения.

Как това измамно хранене помага на вашата диета?

Физическият компонент на ползата по същество е кръг около лептина- хормон в тялото ви, който изпълнява задачата да предаде информация на мозъка, колко мазнина се съхранява в тялото. След като мозъка получи тази информация, тя ще отправи послание към метаболизма и останалата част от тялото ви, колко точно калории трябва да бъдат изгорени, за да се запази тялото при хомеостазата. При диета обоснована на сваляне на килограми, вие естествено ще ядете по- малко храна за продължителен период от време. Тъй като вашия калориен прием намалява, количеството мазнини,които се съхраняват, също ще намалеят. С течение на времето това намалява мастната тъкан, което води и до спад в нивата на лептина. Чрез това тялото ще изпитва застой в загубата на килограми. При този развой, включването на измамно хранене в седмичните ви планове, е вариант да се помогне сигнализирането на алармени звънци в тялото и мозъка, за да се увеличи производството на лептин, което ще ви даде възможност да изгорите по- високи нива на мазнини. Следователно и ще се събуди позатихналият метаболизъм в тялото и ще се форсира процеса.

Стимулирането на метаболизма може да се прави с далеч по оптимални методи. Чийтинг храненето е вашият еднократен ритуал за блаженство от приеманата, пък било то и вредна храна. Удоволствието от тези хранения, не бива да бъдат за сметка на прогреса ви. За тази цел, не прекалявайте нито с честотата, нито с количеството. Има варианти за балансирана индивидуална диета /хранителен режим, който да е богат на съставки, достатъчно вкусен, за да задоволи всичките ви потребности, без нужда от допълнителни вредни хранения. Чийтинг храненето може да бъде приготвено и в къщи, със здравословни продукти, а крайният резултат със сигурност ще ви впечатли и ще ви накара завинаги да забравите за пакетираните изделия от магазина.

Facebook коментари

Виж още и: