Защо е важно да тренираме с инструктор?

Защо е важно да тренираме с инструктор?

Живеем във времена, в които здравословното хранене, движението и спорта заемат все по- важно място в живота на хората. Продиктувани от суета, стремеж за по-здравословен начин на живот или дори път към изцеление и лекуване на различни заболявания, тези занимания, (начин на живот за някои), ни водят все по-често към фитнес и спортни зали, спортни площадки или на открито сред природата в парка или планината. Океаните от информация, които ни заливат ежедневно, свързани с подобряване качеството на живот чрез спорт и хранене понякога ни объркват и ни правят недоверчиви и несигурни. Не е никак лесно да изберем подходящата за нас физическа активност, в която да сме сигурни, че ще ни даде оптимални резултати, няма да ни навреди здравословно и не на последно място, ще ни доставя удоволствие и удовлетвореност. Но да допуснем, че се спираме на определено физическо занимание и това в днешно време, както всички знаем, най-често са тренировките във фитнес залата. Озоваваме се там, в един слънчев ден 🙂 иии… веднага в нас възниква един въпрос: „ами сега какво да правя „. В най-добрият случай се отправяме към кардио уредите, най-често това е пътеката и започваме да тичаме до пълно изтощение, след което нямаме сили за нищо друго, а най-вероятно след това изгладнели от кардиото, ще се нахвърлим върху първата порция junk food, която ни се изпречи пред погледа. По този начин първо вредим на себе си и здравето си, второ дори и да успеем да свалим някой излишен килограм никога тялото ни няма да изглежда здраво, хармонично и добре оформено. Няма да се спирам подробно на контузиите, които можем да си направим на уреди, които ползваме без добре да познаваме и без да сме наясно как се използват, кога и по колко повторения и серии се правят.

Всеки организъм е различен, всяко тяло е уникално, всички нужди на организма ни са строго индивидуални и не всеки хранителен режим, подходящ за един, ще е достатъчно добре работещ за друг. Добрата визия и доброто здраве са хармония и баланс, които в спорта се постигат само чрез синергичното действие на тренировки и хранителен режим. Не очаквайте да тренирате добре без добър и подходящ за вас хранителен режим. Не очаквайте и кой знае колко добри резултати. И обратното, ако се храните просто в калориен дефицит, без подходяща физическа дейност съобразена с вашите индивидуални физически нужди и телосложение, по-добре не губете времето си и пренасочете енергията си към други занимания.

Нали не желаете да хвърляте на вятъра силите, времето и енергията си и да изглеждате така, сякаш никога не сте влизали във фитнес зала? Или в старанието си да тренирате само определени мускулни групи да изглеждате несъразмерно и непропорционално? Да не успявате да достигнете до идеалното за вас тегло, въпреки изтощителните диети или да нямате сила и енергия в трениовките независимо, че се храните достатъчно. Не се чувствате мотивирани или ви е скучно във фитнес залите? Отговорът е един .Фитнес инструктор! Това е човекът, които ще ви мотивира и ще ви окуражава. Индивидуалният фитнес инструктор ще изготви за вас подходящ хранителен режим и трениривъченплан, с който ще постигнете наистина добри резултати. Той ще бъде до вас в залата, за ди ви показва всяко едно упражнение, начина на изпълнение и броя на повторенията и сериите, които са оптимални за даденото упражнение, Фитнес инструкторът ще ви предпази от неприятни контузии и ще отговори на всички въпроси свързани с тренировките и храненето, които възникват при вас. Понякога, когато губите мотивация, защото сте в застой, той ще е човекът, който ще ви дава стимул, защото правилните думи в правилния момент са тези, които ще върнат силите и духа ви! Резултатите, които ще постигнете по-бързо и дълготрайно с личен фитнес инструктор ще повишат самочувствието ви и ще засилят желанието ви за тренировки още повече. Те ще бъдат по-ефективни, защото вашият индивидуален фитнес инструктор ще се погрижи да създаде персонален тренировъчен режим, който да е изцяло съобразен с вашите индивидуални нужди и възможности. Подбирайки за вас правилните упражнения е гаранция, че вече сте на правилния път.

Бъдете сигурни, че да вложите средства в здравето си и да тренирате с личен инструктор е най-правилният подход и най-добрата инвестиция за всеки начинаещ.

Това, което трябва да направите е просто да се спрете на подходящ за вас човек, който да ви вдъхне доверие и да сте сигурни, че ще направи нужното, за да се чувствате уверени и спокойни. Първо, той ще поиска от вас информация за това как се храните, спортували ли сте досега, какъв е начинът ви на живот, колко сте натоварени физически, какви резултати очаквате от тренировките. Ще ви зададе няколко въпроса свързани с вашата физика и телосложение. За изготвянето на хранителен режим ще ви попита как се храните, какви храни предпочитате и кои не обичате. Все пак храненето и тренировките не трябва да са инквизиция за вас:)

Скоро след това ще пристъпите и към същинската част- тренировките в залата. В началото се започва с леки, въвеждащи упражнения, които имат за цел по-скоро да раздвижат и разгреят, отколкото да ви натоварят. Аз предпочитам разгряване с умерено кардио, не повече от 5-10 мин при висок наклон на пътеката. Това ще разгрее голяма част от мускулните групи, ще подготви пулса и сърдечната дейност за по- нататъшната тренировка. В самото начало, предпочитам започването с базови упражнения, в които да участват почти всички мускулни групи, Все още е рано за специфични упражнения насочени към определени мускулни групи. В зависимост от индивидуалните нужди и дали целта е редуциране на теглото или покачване на мускулна маса, упражненията се изпълняват с или без тежести като в случаите, когато използвам такива при начинаещи, те са с не много голяма тежест. Според мен, подходящият брой серии в началото е 3-4, а повторенията между 7-10.

Разбира се, при желание и нужда от редуциране на теглото кардото трябва да се прави не по-малко от три пъти седмично с продължителност, която постепрнно се покачва като се започва от 15-20 мин. бързо ходене при среден наклон на пътеката. Препоръчвам броят на дните за тренировка в седмицата при начинаещи да е между 3 и 4 пъти като в самото начало се започва с тренировка през ден, за да имат мускулите достатъчно време да се възстановят оптимално.

Постепенно с времето ще усетите прилив на сила и енергия, ще започнете да изпълнявате правилно упражненията, ще придобиете опит и самочувствие. Тренировките с  фитнес инструктор са вашата гаранция, че сте на правилния път, че правите каквото и както трябва, под наблюдението на опитен и знаещ човек, че ще продължавате да се развивате и усъвършенствате, че ще постигате целите си по-бързо и качествено, че няма да допуснете грешки в тренировките и храненето, които да ви попречат да достигнете до желаните резултати.

Не се замисляйте да откриете вашия човек, ако сте решили да поемете по този път и да влезнете във фитнес залата, защото това ще е инвестиция във вашето здраве, а то винаги ще е най-актуално! По този начин вие показвате уважение към самите себе си!

Автор: Виолета Иванова

Facebook коментари

Виж още и: