Веселина Черноглазова – режим и мултифункционалност на една тренираща и работеща жена

Веселина Черноглазова – режим и мултифункционалност на една тренираща и работеща жена

Съвременната жена днес е повече от майка, съпруга и домакиня – тя е работеща жена, понякога творец, суетна красавица, даже и спортистка. С една дума мултифункционална. Мислиш, че тази приказка е невъзможна, само защото ВРЕМЕТО като оправдание никога не ти достига? Или някъде някой очаква от теб да бъдеш това, което не желаеш, а ти правиш поредната жертва, пренебрегвайки себе си. Всъщност … не е толкова важно в каква роля иска да те види другият, много по-важно е, ти как се чувстваш и дали си щастлив с живота, който живееш. Важно е да намираш време даже да бъдеш всичко – да си там, където имат нужда от теб, но и да вземеш това, от което ТИ се нуждаеш. Затова, помисли за себе си. На първо място ти си Жена и уважаващ себе си човек, а след това си майка, съпруга, домакиня и работеща дама. Не губи време, започни днес, започни сега. Заобичай себе си.

Здравей, казвам се Веселина и докато четеш това, може би ще преоткриеш себе си в един или друг пейзаж от моето ежедневие, което ще опиша тук накратко. Как се храня, как тренирам и как успявам да намеря време за всичко останало?

Започването на деня на Веселина Черноглазова Един (не)обикновен мой ден започва точно в 6 сутринта. Предната вечер вече съм приготвила храната си за деня – отнема около час подготовка, за да не губя времето си сутрин, когато имам точно 30 минути за себе си – за личния си тоалет, за протеиновия си шейк, за музиката, с която започвам деня си и зареждам батериите за предстоящата тренировка. И докато още всички спят аз вече съм облякла спортния си екип. Вкъщи обаче и другите са будни, детето облечено за училище. Следва тренировка. По изготвена за мен тренировъчна програма от Кирил Танев – би трябвало да ми стигнат час и половина време за изпълнението й, след което точно в 9 следва душ и оттам бързо в офиса. Вече съм тонизирана и щастлива, защото съм взела своето си и мога да започна ефективно и с усмивка работния си ден. Ежедневието на работа е напрегнато, но не се усеща, когато имаш вътрешната сила и увереност, с които ме зарежда спортът, а в случая – редовните ми тренировки в залата – храна не само за тялото, но и за ума. Тренирам от пет до шест пъти седмично, понякога се е налагало и по – често, в зависимост от целите. Тренировките ми са структурирани, прецизни и времето за тях е стриктно изчислено. Нямам време за празни приказки в залата, времето ми е разпределено до последната минута, за да успея да стигна навреме на работа. Тук – там остава минутка за някое селфи, но това е друга тема 🙂

Организацията на Веселина Черноглазова с работния денДокато протича сутрешната оперативка в офиса, в която се преглеждат и обсъждат мейлите и плана за деня, успявам да направя и втората си следтренировъчна закуска, която се състои основно от белтъци, овесени ядки и плодове. Задължително ароматно кафе, което действа толкова зареждащо след тренировката. Това обикновено се случва към 9.30 в началото на работния ми ден. Храня се на три-четири часа като всяко хранене включва необходимото количество протеини, въглехидрати, мазнини и витамини необходими за организма ми, изчислени и според целта, която гоня в момента и натоварването по време на тренировките ми. Целият този план се съставя от личния ми треньор Кирил Танев, а аз се старая да го спазвам много стриктно. Не готвя винаги ден за ден. Обикновено приготвям основните си хранения неделя вечерта и после ги разделям на равни порции. Така спестявам време и непрекъснатото висене в кухнята. Единствено обичам закуската ми да е топличка и ароматна – любимата ми овесена палачинка, която не отнема повече от 10-15 минутки време приготовление. И така цикълът се повтаря всяка седмица. Никога не съм намирала извинение за занемаряване на хранителния си режим, който съм превърнала и в начин на живот. Аз не само обичам да се храня чисто, но и организмът ми сам си го иска. Ако съм на път или не съм имала възможността да приготвя оптимално менюто си, винаги намирам заместител – било то оризовки вместо ориз/картофи или доза протеин. Не би трябвало дори менюто в едно заведение да ми служи за оправдание, само защото кухнята предлага домашни готвени ястия – всяка кухня разполага с яйца, ориз, скара. Разбира се, не съм от хората, които и за миг не са отпускали психиката си като си налагам абсолютното табу над така любимата на всички храна като пица, спагети, бургер, сладкиши. И аз като всички останали съм имала моменти на слабост, особено след по – изтощителна диета, да се нахвърля на някое парче тортичка, баничка, пица, сладолед. Това обаче в никакъв случай не ме е отклонявало от целта ми и от начина ми на живот. Когато реша да изляза извън границите си, аз го правя с удоволствие и се опитвам истински да се насладя на храната, без след това да чувствам вина и угризения, че мога да кача някой друг грам по себе си. Не обичам да изпадам в крайности, а напротив – за да има ефективни резултати, е необходим баланс. Това означава да даваш почивка на тялото и психиката си. И не ме разбирайте погрешно – почивка не означава да включиш „боклуците“ като основен хранителен източник в менюто си, а да си ги позволяваш от време на време като „награда“ след тренировка или след няколко чисти хранения. Съответно режимът се следва по – свободно, без да теглиш до грам, включваш едно-две мръсни хранения седмично и по този начин възстановяваш психиката и тялото си.

Хранителен режим и възстановяването на Веселина Черноглазова Заговорихме за възстановяване. Как е възможно това, след като си тренирал сутринта и после следва напрегнат работен ден? С правилно подбрани хранителни добавки от Красиви тела, разнообразна и чиста храна, и не на последно място – релакс чрез масажи. В никакъв случай не ги подценявам. Ще попитате – кога остава време за това? Обедната ми почивка е отличен повод да отделя точно час време за този релакс. Сън не ми достига за жалост, но както се казва, пълно щастие няма.

Ежедневието ми е активно, живея на пълни обороти и успявам да се впиша и се справям с всичките ми роли. Понякога повече, понякога по – малко. Ще си кажете – невъзможно и трудно е. Не, възможно е. И да, трудно е. Но кой би помислил, че това би било постижимо, без да положим усилия и забравим удобствата си. В това се крие ключът към успеха – в жертвите, които правим ежедневно. Ти избираш дали искаш днес да се погрижиш за себе си или да останеш на дивана пред телевизора, защото си толкова уморена, че не можеш да си доставиш дори и малко лично удоволствие. Дали предпочиташ да се нахраниш с полуготова и вредна храна, да прекараш поредица от нощи в дискотеката или да се отдадеш на здравословен сън и един пълноценен ден след това…Да отделиш време на семейството си вечер, време, в което да прегърнеш и изслушаш детето си и неговите вълнения, да приготвиш вечерята за любимите хора. Изборът е твой, приоритетите също.

Нищо не е трудно, когато човек има желание и знае, че освен за себе си го прави и за другия. Хубаво е в един такъв аспект от живота ти да има и кой да те подкрепя и помага и естествено ПРИЕМА това, което ти обичаш да правиш. Защото тогава балансът е на ниво, а и желанието ти да следваш целта си още по – голямо. Оправдания винаги се намират, ако поискаш, а време ИМА, стига да има и желание. Имаш ли куража, волята и дисциплината да следваш своя собствена цел няма да усетиш как с времето ще ставаш все по – организирана в ежедневието си, а и по – положително настроена към живота и околните. Ще можеш да предаваш своята мотивация и да вдъхновяваш други хора. А когато въведеш новия си ритъм на живот, ти настройваш организма си да работи на тези обороти и с тази енергия и тогава липсата на този цикъл винаги ще те кара да се чувстваш непълноценен.

Дали искаш просто да изглеждаш добре в роклите си, или да промениш изцяло начина си на живот, мисленето си, физиката си… Няма значение. Независимо какъв е личния ти мотив, той би помогнал за подобряване на твоето самочувствие и вътрешната ти удовлетвореност.

СУТРИН РАНО, ВЕЧЕР СЛЕД РАБОТА, ДАЖЕ И УИКЕНДА, ВРЕМЕ ВИНАГИ СЕ НАМИРА. Защото това е твоето време, което ти си подаряваш, за да можеш напълно да се отдадеш на всичко останало след това. И повярвай ми, заслужава си – всяка следваща стъпка към целта е стъпка към твоето ЛИЧНО щастие.

 

Facebook коментари

Виж още и: