Трибулус и жените

Трибулус и жените

Трибулус терестрис е цъфтящо растение, което отдавна е част от билковата медицина поради репутацията си на уелнес бустер. Трибулус терестрис е силна билкова добавка, която предоставя многобройни ползи и за двата пола като увеличаване на енергията, подобряване на настроението и сексуалното здраве.
Аз не веднъж съм му обръщал внимание в моите статии, но сега накратко ще припомня. Мъжете го използват за покачване на либидото и натрупване на мускулна маса. На пазара в цял свят се предлагат разновидности на билката, с различна концентрация и съдържание на сапонини. Доказано най-ефективен е екстрактът от БЪЛГАРСКИ трибулус терестрис и всички световни тестове са направени с него. Евтините китайски, индийски и руски аналози само цитират направените изследвания с нашата билка. Затова аз винаги съветвам да се използва само суровина от България.

Голяма част от вниманието е концентрирано върху ползите от трибулус терестрис върху мъжкото сексуално здраве, но не всички знаят, че тази билка предлага много и на жените. Проучванията показват, че трибулус терестрис влияе положително на настроението, сексуалното здраве и уринарния тракт при жените. Много отдавна се надявах някой производител да обърне внимание на това и да пусне разработена формула за дамите. Ето, че тя вече е факт – Women Tribulus Terrestris от Cvetita Herbal.


Накратко ще обобщя някой от ползите му за дамите:

1. Повишава либидото

Трибулус има дълга история в подпомагане на сексуалната функция и при мъжете и при жените. Проучване показва, че трибулус подобрява сексуалното желание при 49 от 50 жени. Друго изследване показва, че жените, които употребяват трибулус имат по – голямо сексуално желание, възбуда и удовлетвореност в сравнение с тези, които са приели плацебо. При прием на трибулус се наблюдават и увеличени нива на тестостерон. Тези високи нива на тестостерон увеличават и сексуалното желание при жените. От историческа гледна точка, традиционната китайска медицина отдавна използва трибулус под формата на тоник като афродизиак и за жени и за мъже. Трибулус стимулира и андрогенните рецептори в мозъка, процес, който помага на тялото да реагира положително на циркулиращите хормони.

2. Повишава енергията

Жените имат основна роля в обществото. По – слабият пол? В никакъв случай. Някои жени са не само майки, съпруги, работят на пълен работен ден, домакини, те са и човешки същества. Всяко човешко същество изпитва умора в определен момент, психическа и физическа. Проучванията показват, че трибулус спомага за повишаване на енергията като увеличава количеството кислород в клетките. И въпреки, че това няма да замести добрия сън, може да увеличи издръжливостта на жените, когато те се нуждаят най – много от това.

3. Повишава настроението

Променливите настроения и разстройства са често срещан проблем и много хора оправдано имат резистентност към предписваните лекарства. Трибулус е билка, която може да повлияе положително на настроението, стреса и тревожността. Това може да е полезно за жени, които жонглират с многобройни задължения или се борят с пред менструалния синдром.

4. Предпазва уринарния тракт

Като диуретик, трибулус стимулира отделянето на урина, което спомага за прочистването на бъбреците, жлъчката, черния дроб и уретрата, изхвърлянето на токсините, нещо, което има силен ефект върху настроението и тонуса. Много интересно е, че повечето дами, мои клиенти които ползваха продукта, забелязаха точно това като първи ефект, изхвърлянето на излишната вода и постигането на по-твърда и стегната мускулатура, с по-добър тонус.

5. Повишава нивата на репродуктивните хормони

Доказано е, че трибулус повишава нивата на някои репродуктивни хормони при жените. Когато се приема от жени с нередовна овулация, в точно определени дни от менструалния им цикъл, трибулус допринася за настъпването на нормална овулация. Това се дължи на естествената стимулация на ЛХ

6. Облекчава симптомите на менопауза

Увеличените нива на хормоните водят до облекчаване на общите оплаквания при менопауза. Доказателствата сочат, че жените в менопауза, които приемат трибулус страдат от по – малко горещи вълни. Симптомите на тревожност, депресия и безсъние са понижени. Установено е също, че трибулус може да понижи симптомите на пред менструалния синдром при жени пред менопауза.

Не са регистрирани значителни странични ефекти при употребата на трибулус, но има сведения за няколко такива съобщени от пациенти.

Странични ефекти свързани с метаболизма и сърдечносъдовата система

Пациенти съобщават за покачване на телесната температура, ускорен пулс, повишена енергия и безпокойство. Тези странични ефекти се проявяват при дози над 500 мг. Наблюдава се и понижено кръвно налягане като възможен страничен ефект от трибулус. Ниското кръвно налягане може да причини замаяност главно при изправяне или лягане.

Светлочувствителност

Българският трибулус може да накара кожата ви да стане по – чувствителна към слънчева светлина, състояние известно като светлочувствителност. Това повишава риска от силно слънчево изгаряне. Лекарите съветват хората, които използват тази добавка винаги да намазват кожата си със слънцезащитен крем преди да се изложат на слънце.

Хормонални съображения

Българският трибулус терестрис повишава нивата на тестостерона и другите мъжки хормони, така че мъжете с проблеми с простата не могат да използват безопасно тази добавка. Теоретично трибулус може да влоши уголемената простата, да увеличи риска от рак на простата или да влоши състоянието на страдащ от рак на простата. Евентуалното въздействие на трибулус върху хормоните при жените може да е проблем за бременните или тези, които възнамеряват да забременеят. При условие, че трибулус увеличава нивата на мъжките хормони, добавката може да доведе до маскулинизация на гениталиите на женския фетус. Изследванията върху животни показват, че трибулус може да има вредно влияние върху развитието на мозъка на плода.

Алергична реакция

Както и към всяка друга билка, някои хора могат да проявят алергична реакция към българския трибулус терестрис. Симптомите могат да включват затруднено дишане, стягане в гръдния кош или гърлото, болки в гърдите, раздразнена кожа, подуване, обрив. Алергичната реакция към трибулус трябва да се счита за спешен случай, тъй като може да доведе до алергичен шок, който да причини рязко понижаване на кръвното налягане и силно затруднено дишане.

В моята практика почти не съм видял някой, който да е получил някои от страничните ефекти на билката, но аз съм длъжен да бъда максимално обективен и да представя двете страни на медала. Аз лично ползвам поне 2 пъти в годината продукта за по 40-60 дни. От скоро започнах да го включвам в режимите на дамите, с които работя и ефектът е дори по-силен от очаквания. Cvetita Herbal подготвиха наистина много сполучлив продукт с трибулус, специално за дамите и аз го препоръчвам в подготовката и при нужда от стимулиране на половите хормони и либидото.

Facebook коментари

Виж още и: