Ралица Кашинова – шампионката в категория „Бикини“ пред kiriltanev.com

Ралица Кашинова – шампионката в категория „Бикини“ пред kiriltanev.com

Как започнахте да се занимавате с бодибилдинг?

Професионално се занимавам с бодибилдинг от 1 година, но стажът ми във фитнес залата е около 8 години. В следствие на усилените тренировки, които от доста време съпътстват ежедневието ми, реших че е дошло времето, в което трябва да започна да се състезавам. Срещнах се с подходящите хора, в подходящия момент и така започна състезателната ми кариера.

Какво ви мотивира?

На първо място за мен, най-голямата мотивация са спортистите в семейството ми. Те имат доста завидни постижения, които са спечелени с много труд, отдаденост и воля. Те са моят пример и доказателството за това, че трудът се възнаграждава. Стремежът да бъдеш най-добър – така съм възпитана и винаги се стремя, да постигам целите си. На второ място – мотивира ме фактът, че младите хора се стремят да изглеждат добре и да бъдат физически активни, а моята роля е да бъда пример за тях. Това е една от причините да не излизам от форма и да работя за популяризирането на фитнеса и спорта като цяло, стремейки се да привличам хората, ако не професионално то поне за тонус и добро здраве, да бъдат физически активни. На трето място – личностната мотивация. Тя е тази, която ме развива. Винаги се стремя да надскачам себе си и да бъда по-добра от вчера.

Защо смятате, че точно вие успяхте, а други се предадоха и не можаха?

Както споменах вече, всеки труд рано или късно се възнаграждава. Не смятам, че останалите са се предали. Всички момичета излязоха със самочувствие и се бяха постарали да изглеждат добре. Това е първи златен медал за мен и първа абсолютна титла. Моите предходни неуспехи са ме мотивирали да стана по-добра. Смятам, че останалите състезателки ще приемат тази загуба за стимул.
За себе си мога да кажа, че този сезон доста се потрудих, за да достигна тази визия. За предходните състезания бях с повече мускулна маса и заедно с треньорът ми Тихомир Трифонов наблегнахме на нежността и женствеността. Съдейки по резултатите, смятам че сме се справили отлично.

Кой тренировъчен режим дава най – добри резултати при вас?

Както знаете, балансът между храненето и тренировките е от изключително значение. При мен най-добри резултати дават тренировките на суперсерии, съчетани с достатъчно количество храна от качествени източници. В подготвителния период тренирам без почивен ден, интензивно, понякога и двуразово. Оптималният ефект при всеки човек е индивидуален. За мен успехът се крие в постоянството и стриктността при изпълнение на упражненията и режима в цялост.

Ако трябваше да изберете само 3 упражнения кои биха били те и защо?

Само 3..
1. Класически клек с щанга – това е едно от най-ефикасните и заедно с това най-трудни за изпълнение упражнения, в което участват голям брой мускули. Следователно мога да кажа, че е базово упражнение, което работи за сила, издръжливост и стабилност. Това е едно от упражненията, които може да се модифицират – изпълнението да бъде с изпънати ръце над главата. Така трудността и натоварването се повишават, както и броя на мускулите, които се натоварват. Амплитудата също може да бъде променяна. В цялост – класическият клек е едно от задължителните упражнения на бодибилдърите.

2. Моливата – това е едно от любимите ми упражнения за корем. Натоварва предимно горната част на коремната преса. То е комплексно упражнение за сила и маса, където отново амплитудата може да варира и го прави подходящо за всички активни спортисти, които желаят изразена преса.

3. Планк – упражнението за всички. Има няколко варианта на изпълнение – класически (на лакти в статично положение, страничен, повдигащ, с един крак, кардио планк, които работят за различни мускули предимно в коремната област. Освен тях, планк ангажира и други части на нашето тяло – ръце, крака, гръб, гърди, седалище. Това е едно комплексно и ефективно упражнение, което се нарежда в графата ми „Любими“ и силно го препоръчвам на всички спортисти, от такива с дългогодишен стаж в залата до тези, които тепърва прохождат там.

Ралица Кашинова - шампионката в категория "Бикини" пред kiriltanev.comКакъв е хранителният ви режим?

Хранителният ми режим включва белтъчини от източници като месо, риба, яйца; въглехидрати от източници като овес, ориз, картофи, пълнозърнеста паста и пълнозърнесто брашно; мазнини, които си набавям от зехтин, яйчни жълтъци, ядки, тахан, авокадо, маслини. Храня се изцяло с домашно приготвена храна. Избягвам пакетираната храна. Консумирам сезонни плодове и зеленчуци и пия само вода, чай и кафе.

Коя е храната без която не можете и как се справяте с изкушенията?

Храната без която не мога – това са зеленчуците. Всяко едно от храненията ми включва поне един зеленчук. И разбира се, изкушенията – вкусната, сладка храна, различни тестени сладкиши и т.н, за които съм намерила алтернативен вариант. Почти всеки ден приготвям здравословни десерти под формата на торти и бонбони, различни закуски – палачинки, кексове и баници, които присъстват в режима ми , броени дни преди състезание. Съдейки по минималното количество и разнообразие от продукти, което ми доставя удоволствие смятам, че един човек, който тренира за тонус и води здравословен начин на живот може да сътвори чудеса в кухнята без да се сеща за захар или брашно.
Аз не се справям с изкушенията, аз ги преработвам и усъвършенствам в здравословни вкусни шедьоври. На страницата ми във фейсбук има доста вкусотии, които може да се консумират всеки ден без угризения.

Как се променя вашият тренировъчен и хранителен режим, когато наближава участие в състезание?

Промяната е предимно в храненето – намалявам количеството храна и разнообразието от източници на белтъчини, въглехидрати и мазнини става оскъдно. Увеличавам приема на витамини и вода. От гледна точка на тренировките, в моя случай кардиото намалява драстично, но упражненията си остават същите. Преди участие в състезание се прави зареждане с въглехидрат и следва и обезводняване.

Какви суплементи използвате когато покачвате мускулна маса и когато изчиствате?

Тъй като се занимавам с фитнес от дълги години, не ми се налага да качвам мускулна маса, дори напротив. Този сезон драстично намалих мускулатурата си. Като добавка към храненията си използвах суроватъчен протеин изолат, както и витамини В, Е, Магнезий, Омега 3, комплексни витамини също и аминокиселини.

Какво обичате най – много в този спорт и защо?

В този спорт и конкретно в категория „Бикини фитнес“ обичам това, че дамите, които се състезават са изключително женствени, красиви, прибрани, чаровни, грациозни. Те са пример за това как трябва да изглежда една жена – фит дами. Няма нищо грубо, няма нищо прекалено. Тази категория ме привлече с това, че има баланс в цялостната визия. Обичам да тренирам, да анализирам тялото си, да наблюдавам промяната и да изучавам действията на различните упражнения и натоварвания. Като цяло сферата на бодибилдинга ми е изключително интересна, бързо се развива и с всеки изминал ден има по нещо ново, от което човек може да се учи.

Какви са интересите и хобитата ви извън фитнес залата?

След тренировка се пренасям в кухнята. Там е вторият ми рай. Обожавам да творя и да доказвам на себе си и на околните, че здравословното хранене може да е изключително вкусно. Някога фитнесът беше хоби и се превърна в професия. Днес готвенето е хоби, не знам утре в какво ще се превърне. Радвам се, че хобитата ми се превръщат в неизменна част от живота ми и заемат голяма част от ежедневието ми.

Любим цитат

„Вие не можете да се върнете и да промените вашия свят, но можете да започнете сега и да промените финала си“ – Рой Джоунс Младши

 

Facebook коментари

Виж още и: