Още един нов, обещаващ суплемент, който навлезе в спорта – TUDCA?

Още един нов, обещаващ суплемент, който навлезе в спорта – TUDCA?

TUDCA или тауроурзодезоксихолева киселина е жлъчна киселина, която се произвежда естествено в тялото ни. Когато жлъчните киселини достигнат червата, те се метаболизират от бактерия, за да се превърнат в UDCA (урзодезоксихолева киселина), която от своя страна се свързва с тауринова молекула, за да се получи TUDCA.

TUDCA e водоразтворима жлъчна киселина която се различава от останалите по това, че разтваря мазнините и притежава изчистващ, детоксикиращ ефект. Това е добре за биологичната й функция – емулгира мазнините в червата и подпомага абсорбцията. Когато жлъчните сокове се натрупат в черния дроб – клинично състояние, което се нарича холестаза и настъпва, когато черният дроб не е здрав – те имат вреден ефект върху клетките като разрушат мембраните им и ги убиват. TUDCA и други водоразтворими киселини като UDCA (урзодезоксихолева киселина) се борят с тази токсичност и така индиректно защитават клетките.

Все още само най – отдадените и сериозни треньори и спортисти са запознати с TUDCA. Използват го, за да предпазят черния си дроб и да го обновяват при прием на стероиди или други токсични препарати. Считат го за изключително добро средство за детоксикация, когато са в стероиден цикъл и по време на след стероидната си терапия. Това е и причината TUDCA да стане основна съставка в много спортни суплементи.

Употребата на TUDCA датира от древната азиатска медицина и се е използвала заради многото си ползи за здравето включително лекуването на болни органи. Всъщност, заради важността й, нашите предци е трябвало да разберат как да я добиват в големи количества, за да се лекуват. Открили, че мечките съдържат много от нея в жлъчките си.

За щастие, в днешно време имаме по – добри начини за извличане на TUDCA и не ни се налага да убиваме мечки с голи ръце. В резултат на това TUDCA се използва за лечението на болести като камъни в жлъчката и цироза на черния дроб. Провеждащите се в момента проучвания сочат, че TUDCA е изключително полезна за очите, сърцето и здравето на всички органи. Доказано е също, че TUDCA спомага за лечението на болестта на Паркинсон.

Как да приемаме TUDCA?

Доза от 10-13 mg на килограм телесна маса дневно се счита за най – ниската активна орална доза, която оказва влияние върху регенерирането на черния дроб. 1,750 mg дневно е най – високата доза използвана за лечение на затлъстял черен дроб, която има и благотворно влияние върху инсулиновата чувствителност.

Прием на стероиди

При спортистите, които са в стероиден цикъл, включването на TUDCA е от ключова значимост за предпазване на тялото от страничните ефекти върху черния дроб. Използването на умерено количество орални стероиди за период от време може сериозно да го натовари. Клетките на черния дроб се увреждат при преминаването и метаболизирането на стероидите в него. Това увреждане на клетки може да доведе до жълтеница или други сериозни заболявания. Нещо повече, стероидоте могат да блокират изливането на жлъчни сокове от черния дроб и да причинят холестаза. TUDCA се използва, за да улесни преминаването на жлъчните сокове и да подпомогне пречистването на черния дроб.

TUDCA не трябва да се използва само по време на стероидния цикъл, а и след това във възстановителната след циклична терапия. След стероиден цикъл сърцето и черният дроб са неимоверно натоварени. С TUDCA ще успеете да се изчистите от натрупаните токсини и да възвърнете здравословното си състояние, както преди стероидния цикъл.

Странични ефекти

За странични ефекти е трудно да се говори, защото TUDCA се синтезира естествено в нашето тяло. Въпреки това не е препоръчително да се приема от бременни и деца.

Предимството на TUDCA пред другите суплементи като белия трън е, че белият трън ще подпомогне само черния ви дроб, докато TUDCA ще направи много повече за цялата ви жлъчна система. Това е причината TUDCA да е много по – добра от всички подобни суплементи.

Диабет и отслабване

Проучванията показват, че TUDCA спомага за контрола на инсулина и глюкозата, което обяснява защо е толкова популярна сред болните от диабет. Доказано е също, че TUDCA подпомага процеса на горене на мазнини и контрола на теглото при мъже и жени. С други думи, ако сте с наднормено тегло, TUDCA ще ви помогне в процеса на отслабване, а ако искате да напълнеете ще ви помогне да качите чиста мускулна маса
Разбира се, както всеки друг суплемент и TUDCA има множество полoжителни страни, доказани лабораторно при определени условия. Аз не съм използвал все още този продукт, но ми стана много интересен, а и отзивите са добри. Не очаквайте чудеса, но го имайте в предвид ако сте в групата хора, които подлагат черния дроб на повишено натоварване по една или друга причина.

Facebook коментари

Виж още и: