Натуралната хранителна добавка CELIFLAM и кога да я използваме?

Натуралната хранителна добавка CELIFLAM и кога да я използваме?

CELIFLAM е натурална хранителна добавка за превенция и лечение на различни ставни възпаления като остеофити – шипове, калцификати и подагра.
CELIFLAM е алтернатива на нестероидните противовъзпалителни лекарствени средства приемани при възпалителни ставни заболявания. Това е единственият препарат, който директно повлиява и облекчава симптомите свързани с шиповете (остеофити) в тялото. Предпазва от пристъпи на подагра и подпомага тялото да разтвори кристалите мононатриев урат. Помага и при остеопороза.

Какво са остеофитите?

Дегенеративни изменения на костните повърхности, протичащи в ставната капсула, са известни като костни шипове или остеофити. Много често на пациентите се казва, че причината за болките в гърба и ставите на крайниците се дължат на шипове.

Изменение на костни стативи наречено остеофитит Кирил Танев Основните причини за поява на остеофити са: наследствени; свързани с начина на живот като например лоши хранителни навици, лоша двигателна култура, неправилна стойка, стрес; остеоартроза; напредване на възрастта; травми; остеомиелит; възпалителни процеси в съседни ставни и костни структури; остеопороза
Освен така описаните остеоартритни изменения на гръбнака, остеофитите могат да са белег и на други заболявания – автоимунни възпаления /ревматоиден артрит/ например.
Понятието шип (остеофит) е подвеждащо, защото ни насочва към представата за остри костни израстъци, които чрез бодеж причиняват болка. В действителност шиповете много често са обли. Образуването на остеофитите започва след увреждане на ставния хрущял. При това увреждане костта се опитва да се адаптира към настъпилите изменения. Патоанатомично това костно израстване се определя като хипертрофия.
Статистическите данни посочват, че заболяването се проявява при хора над 50 години, като резултат на ествени дегеративни процеси, тоест така известното „износване на ставите“. Нерядко остеофити се проявяват и в по-ранна възраст при хора, при които има екстремно натоварване на ставите. Костната хипертрофия засяга предимно тазобедрената става, ставите на рамената, петите, врата и гръбначния стълб.

Основен клиничен симптом при костни шипове е болката. Болезнената симптоматика не е пряко свързана с появата им, а се дължи на анатомични и физиологични изменения в костните хрущяли и меките тъкани около ставите. Когато костният растеж не ангажира съседни структури липсва болезнена симптоматика и дискомфорт. Безболезнените остеофити често се откриват случайно при рентгеново изследване по друг повод.
Сред най-често срещаните оплаквания при шиповев гръбначния стълб са болките в гърба, свързани с образуване на шипове в гръбначния стълб.
Гръбначният стълб се състои от 32-35 прешлена, разделени от 23 междупрешленови диска. Междупрешленовите дискове са изградени от меко вещество – колаген, връзки, те са своеобразните „амортисьори” на гръбнака и позволяват подвижността на всеки сегмент. Събрани заедно създават пълния обем на движение около оста на гръбнака, особено в областта на шията и кръста. Между прешлените и дисковете са разположени малки стави. Под всяка става, точно зад диска има двойка нервни коренчета, излизащи от гръбначния канал. Кухините, през които преминават нервите са относително тесни.

Структура на гръбначния стълб и прешлените Кирил Танев
Нормалните обстоятелства в живота – възраст, лоша стойка, травми и др. Водят до износване и натрупване на увреждания на костите и ставите на гръбнака:
Дисковата тъкан бавно намалява, връзките се разхлабват и се увеличава подвижността в ставите.
Тялото по необходимост (защитна реакция) стяга връзките между прешлените.
Стегнатите връзки калцифицират – това е един от начините за възникването на шиповете.
Стеснява се централният канал и малките нервни каналчета, така се причинява притискане на нервите, водещо до болка, изтръпване, слабост в крайниците, намалена подвижност в отделни области на гръбначния стълб.

Лечение на Остеофити

 • Кинезитерапия
 • Неселективни и селективни нестероидни противовъзпалителни средства
 • Кортикостероиди
 • Базисни продукти: глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат и хиалуронова киселина
 • Celiflam Подпомага разтварянето на неорганичния калций разположен извън костите
 • Подобрява алкално-киселинния баланс
 • Потиска TGF-β (протеин отговарящ за пролиферацията и клетъчната диференциация) отговорен за образуването на остеофитите.
 • Противовъзпалително : облекчава болката

Лечение на костната компонента на остеофитите

CELIFLAM подпомага разтварянето на отложения извън костите калций (калцификация, остеофити, калциев оксалат, атеросклероза) чрез:

 • Високо съдържание на витамин К, който е отговорен за т.нар. “калциевия парадокс” ( премества отложения извън костите калций в костите)
 • Лечение на остео- компонента на остеофититите
 • Високото съдържане и оптимално съотношение на органични калий: натрий 3:1
 • Подкрепя алкализирането на тялото (киселинното рН улеснява процеса на калцификaция и предизвиква остеопороза)
 • Това се дължи на минералите и растителните ензими в състава на целината. 100гр плод от целина съдържа: 300мg Калий, 100мg Натрий, 42мg Калций, 21мg Магнезий

Лечение на фибро-хрущялна компонента на остеофитите

През последните години се натрупаха много научни доказателства показващи кой е основния фактор водещ до образуване на фибро-хрущялната компонента на остеофитите. Това е трансформиращия растежен фактор (ТРФ)-β, който е ендогенно синтезиран възстановяващ фактор активиращ се в отговор на тъканно увреждане. Когато голямо количество от ТРФ-β се инжектира в опитен модел той предизвиква характерна загуба на хрущял в тибиалното плато и индуцира хрущялен растеж в крайните му части, които се трансформират в остеофити.

CELIFLAM потиска отделянето и действието на вече отделения (ТРФ)-β чрез:

 • Флавоноидите апигенин и лутеолин от екстракта на плод от целина потискат TGF-β1 експресията и оттам фибробластната пролиферация и диференциация
 • Куркуминът от екстракта на корен от куркума блокира TGF-β профибротичното му действие върху фибробластите чрез даун регулация на T RII и частична инхибиция на c-jun активността
 • Бромелаина образува междинен метаболит алфа-2-макроглобулин. Тези метаболити имат голям афинитет за свързване с TGF-β, елиминирайки действието му върху фибробластите.

Какво е подагра?

Подаграта е най-често срещаният тип на възпалителен артрит при хора над 40 години. Подаграта се характеризира с внезапни, тежки пристъпи на болка, зачервяване и болезненост в ставите, често в основата на палеца. Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването подагра.

Описание на заболяването подагра Кирил Танев
Пикочната киселина се образува в организма в резултат на метаболизма на нуклеиновите киселини. Синтезира се в черния дроб и във вид на натриева сол се намира в кръвта. Излъчва се през бъбреците и нивото на пикочна киселина в кръвта се определя от равновесието между двата процеса – синтез и излъчване. Когато концентрацията на пикочна киселина в кръвта премине границата от 540 mmol/l, тези соли започват да кристализират (получава се преситен разтвор на пикочна киселина) и да се отлагат уратни кристали в меките тъкани на тялото – обикновено около ставните капсули, но също така и в сърцето и др. органи. Това заболяване се нарича подагра, а състоянието на повишена пикочна киселина – хиперурикемия. Кристалите предизвикват възпалителна реакция – подуване, болка, зачервяване, затопляне, и нарушават функцията на ставите. Изглежда, че отлагането на кристали става по-лесно на места по кожата, изложени на студ. Около 1% от хората с подагра развиват уратни камъни в бъбреците. В бъбреците могат да се образуват уратни камъни и което е най-лошо, тези камъни не могат да се визуализират на рентген, защото са прозрачни. Наличието на камъни може да доведе до остра бъбречна недостатъчност и дори до смърт.
За много хора, подаграта първоначално се отразява на ставите на големия пръст. Също така може да повлияе и глезените, петите, колената, китките, пръстите и лактите.
Подаграта всъщност е точно това повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта, а то може да доведе до други остри заболявания, например артрит, камъни в бъбреците, а понякога и двете болести заедно. Артритът се получава, защото пикочната киселина освен в бъбреците се отлага и в ставите и там също образува кристали, които водят до непоносими болки и подуване. Освен от кристалите болката идва и от възпалената около ставата тъкан, от където се получава подуването. В по-тежки случаи болестта засяга и вътрешните органи и води до бъбречна недостатъчност, стенокардия, инфаркт на миокарда.

Какви са видовете Подагра?

Подаграта може да бъде разделена на два основни вида: първична и вторична. Първичната най-често е породена от фактори, свързани с начина на живот, наследствени дефекти в обмяната на веществата, прием на лекарства. Вторичната подагра възниква като резултат от други заболявания: затлъстяване, захарен диабет, повишено кръвно налягане, метаболитен синдром, бъбречна недостатъчност, левкемия и др. Няколко са основните рискови фактори, които могат да провокират развитието на подагра.

Какво причинява Подаграта?

Някои рискови фактори са свързани с развитие на хиперурикемия и подагра:
Наследствена предразположеност
Полът и възрастта са свързани с риск от развитие на подагра, той е по-често при мъжете, отколкото при жените и по-често при възрастни, отколкото при деца.
Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на хиперурикемия и подагра
Пиенето на твърде много алкохол може да доведе до хиперурикемия, защото тя пречи на отстраняването на пикочната киселина от организма.
Ядене на прекалено много храни, богати на пурини може да предизвика или да усложни подагра при някои хора.
Ензимен дефект, който пречи на тялото да разгражда пурини причинява подагра
Развитието на подагра е свързано и с употребата на голям брой лекарства, сред които диуретици, лекарства, използвани при органни трансплантации, както и ниски дози аспирин. В момента между 45 и 60% от хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, приемат ежедневно ниски дози аспирин с профилактична цел. Аспиринът, и то приеман в ниски дози, притежава способността да повишава нивата на пикочна киселина и по този начин може да увеличи опасността от развитие на подагра. Едновременният прием на диуретици може още повече да влоши ситуацията.

Какви са симптомите при Подагра?

Първият признак на болестта е появата на белтък в урината. Появяват се болки в поясната област, увеличава се диурезата. При около 30% от заболелите артериалното налягане се покачва. Съдържанието на пикочната киселина в кръвта е постоянно и значително увеличено. Често в бъбречното легенче се образуват уратни камъни, които причиняват уроколики. В повечето случаи постепенно се развива бъбречна недостатъчност.

Лечение при подагра:

– При пристъп : колхицин, НСПВС
– Между пристъпите: милурид, алупуринол, бенспромарон и алкализиращи средства

Превенция с Celiflam
Предпазва от появата на пристъпи на подагра като:
– Възпрепятства кристализацията на пикочната киселина в тялото чрез подобряване на киселинно-алкалното равновесие (алкализиращ агент)
– Ускорява отвеждането на пикочната киселина от бъбреците чрез урикозоричното си действие
– Подпомага разтварянето на отложените кристали мононатриев урат в ставиите
– Потиска слабо ензима ксантин оксидаза отговорен за синтеза на пикочна киселина

Остеоартрозата (ОА) е хронично, неинфекциозно ставно заболяване, характеризиращо се с разрушаване на ставния хрущял, хипертрофия на подлежащата кост и промени в ставната капсула. На остеоартрозата (ОА) се дължат 25% от случаите на инвалидизиране. Остеоартрозата е 2,5 пъти по-често срещана от сърдечно-съдовите заболявания и 6 пъти повече от раковите заболявания. Около 2 милиона българи страдат от остеоартроза или други ревматоидни заболявания.

Лечение с Celiflam

1. Противовъзпалително като НСПВС – Потиска освобождаването на метаболитите на арахидоновата киселина: простагландини и левкотриени

2. Като антиоксидант – Неутрализира свободните радикали
3. Други механизми на въздействие:
– Потиска освобождаването на цитокини
– Потиска освобождаването на азотен оксид
– Гастропротекция
4. Потиска освобождаването на метаболитите на арахидоновата киселина: простагландини и левкотриени
5. Неутрализира свободните радикали6. Потиска освобождаването на цитокини (медиатори на защитния отговор при травма и възпаление)
7. Доказано е, че ензима iNOS активира и ензима COX-2, което е нов механизъм, чрез който новите медикаменти целят да намалят възпалението.

CELIFLAM е комбинация от четири стандартизирани растителни екстракта:

 • Екстракт от плод на целина
 • Екстракт от плод на куркума
 • Екстракт от корен на джинджифил
 • Бромелаин (Екстракт от ананас)

В една капсула CELIFLAM се съдържа:

 • Extr. Fructus Apium graveolens R. Екстракт от плод на целина 175mg
 • Extr. Radicis Curcuma Longa L. Екстракт от плод на куркума (Стандартизиран за 10% куркумин) 150mg
 • Extr. Radicis Ginger officinalis Екстракт от корен на джинджифил (Стандартизиран за 5% джинджероли) 50mg
 • Bromelain Бромелаин (стандартизиран за 250GDU) 50mg

ТЕРАПЕВТИЧЕН КУРС

 • 10 дни 2 x 2 капсули (след хранене)
 • 10 дни 2 капсули сутрин и 1 капсула вечер
 • 10 дни 2 x 1 капсули

Лечението с CELIFLAM може да бъде повторено след 30 дни!

 

 

Facebook коментари

Виж още и: