Накратко за ванадил сулфата..

Накратко за ванадил сулфата..

Ванадил Сулфатът VOSO4 е неорганичен продукт от ванадий. Той е най-често срещаната форма на ванадий в химичните лаборатории заради стабилната си структура. ВС е междинен продукт получаван при извличането на ванадий от петролни остатъци и най често се получава от редукцията на ванадиев пентаоксид със серен диоксид. Използва се като компонент в някои хранителни добавки и лекарства. Ванадиловите продукти имитират действието на инсулин, въпреки че човешкият организъм не изпитва конкретна нужда от тях.

ВС имитира действието на инсулина. Той от своя страна участва в транспортирането на глюкоза и аминокиселини към мускулите, черния дроб, мозъка и мастните клетки в тялото. Теорията е, че ако подобрим ефективността на инсулина, а от там ускорим метаболизма, то мускулите ще са в състояние, да получат много повече хранителни вещества с растежен фактор, а именно гликоген и протеини.

Повишените нива на гликоген означават повече енергия, по-бързо възстановяване и по-малко разграждане на мускулен протеин за енергийни нужди. Всичко това комбинирано с повишени нива на усвоен протеин в мускулите води до ускорено покачване на мускулна маса и сила. Високите нива на гликоген осигуряващи повече енергия предполагат възможността за постигане на повече повторения или упражнения с по-голяма тежест, които са все стимули за мускулен растеж. Постоянните завишени нива на гликоген придават перманентно напомпан вид на мускулатурата. ВС разширява кръвоносните съдове, което води до по-мощно напомпване на мускулите и допълнителна доставка на хранителни вещества до клетките, заради подобрената циркулация на кръвта. Засилва действието на креатина. Липсата на излишна глюкоза в кръвта възпрепятства складирането в мастните депа, което от своя страна води да намаляване на процента подкожни мазнини. Освен всичко за Ванадил Сулфатът е доказано, че намалява нивата на LDL холестерол и забавя разпространението на рака на простатата.

Ванадият е тежък метал и притежава висока токсичност, така че при употребата му трябва да бъдете внимателни. Все пак Ванадил Сулфатът е най-малко токсичната форма на ванадий и дози по малки от 60 mg на ден (или 120 за атлети с по-сериозно тегло) се считат за безопасни. Разбира се при взимане на прекалено високи дози или дългосрочна употреба без прекъсване веществото проявява опасни странични ефекти. Убива бета клетките, уврежда структурата на ДНК, блокира синтеза на протеин и други хранителни вещества и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Facebook коментари

Виж още и: