Кога да използваме бетаин хидрохлорид с пепсин?

Кога да използваме бетаин хидрохлорид с пепсин?

Хората, които страдат от стомашни и чревни проблеми най – често приемат, че стомашните киселини, индигестията, газовете и рефлукса се причиняват от свръх секреция на стомашна киселина. Това всеобщо погрешно схващане значително се подсилва от конвенционалната медицина, тъй като лекарите рутинно предписват лекарства за блокиране на стомашната киселина при дори минимални симптоми на стомашно неразположение без внимателно диагностициране на проблема посредством проследяване на секрецията на стомашна киселина с научни методи и пропускат да посъветват пациентите с разумни препоръки относно хранителния режим.

Симптомите при свръх секреция и недостатъчно секреция на стомашна киселина са еднакви

Странно, но факт симптомите при свръх секреция и недостатъчна секреция на стомашна киселина са идентични. Поради тази причина е изключително неразумно да се поставят диагнози относно какво се случва в стомаха без подходящо тестване.

Поставянето на грешна диагноза е често срещан проблем

Фармацевтичните компании, със значителното си влияние върху лекарската професия, посредством рекламиране и стимулиращи фактори за докторите  създадоха почти рефлексна реакция в повечето лекари и много гастроентеролози да считат, че повечето стомашни проблеми могат лесно да се лекуват с медикаменти за блокиране на стомашната киселина. Поради масовата консумация на нездравословна храна, рутинната употреба на лекарства за блокиране на стомашната киселина е изключително доходоносна за фармацевтичните компании, осигурява моментно облекчение на много страдащи, но може да доведе до дългосрочни проблеми на много погрешно диагностицирани.

Свойства на хидрохлорната киселина

Хидрохлорната киселина има много функции, но трите най – важни са:
1. Тя е главният стомашен сок, отговорен за разграждането на протеини и приготвянето им за усвояване.
2. Служи като защитна бариера, която унищожава потенциално вредни микроорганизми в храната, която приемаме.
3. Действа като вентилационен механизъм за натрупването на прекомерна концентрация на водородни йони в кръвта и чревните флуиди. С други думи, консумираме киселинно образуващи храни, а секрецията на стомашна киселина използва значително количество от материалът отговорен за формирането на киселини (водородни йони) като по този начин спомага за елиминирането на прекомерната киселинност на тъканите. Веднага след комбинирането на стомашната киселина с храната, тя бива неутрализирана по пътя й в храносмилателния канал от алкалните задстомашни секрети.

Недостатъчната секреция на стомашна киселина също е често срещан проблем

Въз основа на редица проучвания е установено, че повече от половината население на възраст над 50 страда от постоянна недостатъчна секреция на хидрохлорна киселина, което води до редица смущения в храносмилателната система и имунитета. В днешно време дори не е задължително да си на средна възраст, за да страдаш от подобен проблем, тъй като той засяга и млади хора. Липсата на минерали и витамини в диетата допълнително задълбочава проблема, както и предпочитанието на много хора към изключително нисък прием на сол.
Има редица тестове за установяване на способността на стомаха да секретира адекватна концентрация на киселина. Те включват употребата на суплемент бетаин хидрохлорид по време на хранене като вещество, което предизвиква стомаха, за да се установи дали храносмилателната функция се подобрява с неговата употреба.

Инструкции за употреба на бетаин хидрохлорид

Бетаинът е аминокиселина, за която се счита, че има потенциал в борбата със сърдечносъдовите заболявания, подобрява състава на човешкото тяло и спомага за изграждането на мускулна маса и изгарянето на телесните мазнини заради участието си в синтеза на протеин в тялото ни.

бетаин
Когато използвате бетаин хидрохлорид с пепсин за пръв път, следвайте инструкциите стриктно. Винаги приемайте суплемента в началото на храненето. Ако го приемете без храна, може да получите киселини.

1. В самото начало на храненето, вземете 1 капсула бетаин хидрохлорид. Наблюдавайте как се чувства стомахът ви по време и след хранене. Ако се появат киселини или тежест в стомаха или ако сте имали киселини (преди приема на суплемента) и те се увеличат, спрете употребата на този суплемент. Това е индикация, че стомахът ви има свръх секреция на киселина, или че лигавицата му е увредена.

2. Ако първата доза бетаин хидрохлорид не предизвика стомашен дискомфорт, опитайте с прием на 2 капсули в началото на следващото хранене и отново наблюдавайте за киселини и тежест в стомаха по време и след хранене. Ако приемът на 2 капсули води до дискомфорт, а на 1 капсула не, взимайте само по 1 една капсула в началото на всяко хранене. Ако при 2 капсули не усещате дискомфорт, опитайте с 3 в началото на следващото хранене.

3. Ако при прием на 3 капсули всичко е наред, останете на тази доза, тъй като при повечето пациенти увеличаването на дозата до 4 капсули не е необходимо. В повечето случаи, редовната употреба на допълнителна хидрохлорна киселина ще пренастрои стомаха ви към секрецията на по – висока концентрация на киселина. Този процес може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца като при всеки пациент е различно. Най – важната индикация, че секрецията на киселина се подобрява е, моментът, в който стомахът ви реагира към приема на бетаин хидрохлорид. Симптомите започват в обратна последователност – ако приемате добавката в продължение на определен период и се чувствате добре, идва момент, когато започвате да усещате киселини. Ако сте приемали 2 капсули, намалявате дозата на 1 и когато дойде момент, в който дори 1 капсула причинява киселини, това е знак, че стомахът ви е пренастроен сам да секретира адекватни концентрации на киселина без нужда от прием на хидрохлорна киселина под формата на суплемент.
Когато храненията ви съдържат малко или никакъв протеин, стомахът ви се нуждае от много по – малко хидрохлорна киселина и няма нужда от суплементиране.

Консумация на сол и секреция на хидрохлорна киселина

За съжаление, в последните три десетилетия циркулира доста погрешна информация по отношение на използването на сол в диетата. Тялото ни се нуждае от сол и не може да функционира адекватно без нея. Диетата с ниска консумация на сол може да попречи на стомаха да секретира адекватни количества хидрохлорна киселина. Проблемът не е самата сол, а нейното качество. Употребата на нерафинирана, високо минерализирана морска сол е най – безопасна и здравословна алтернатива. Тази сол е сивкава на цвят и се произвежда по традиционни методи от стотици години насам. В същото време при хора с високо кръвно налягане избягването на консумацията на сол е необходимост. Прекалената консумация на сол е проблем при около 20 % от хипертониците и е свързана главно с бъбречната функция.

Facebook коментари

Виж още и: