Канелата като лечебно средство

Канелата като лечебно средство

Ароматна подправка или натурално лечебно средство – и двете характеристики важат за любимата на всички ни канела! Канелата се добива от кората на дървета, растящи в Шри Ланка, Индия и Южна Америка. За лечебна цел се използва вътрешната част на кората. Предлага се ситно смляна или под формата на пръчици.

Приложението на канелата в кулинарията е огромно. Благодарение на приятния си аромат, тя се използва за овкусяване на най-различни храни и напитки.

Канелата е високо ценена дори в производството на продукти за лична хигиена, както и в козметичната индустрия. Тя често се влага в антицелулитни кремове, пасти за зъби, води за уста, сапуни, лосиони и др.

Канелата има разнообразно медицинско приложение. Заради антибактериалните и противопаразитните си свойства, тя често се използва срещу всевъзможни инфекции, както и при настинки и грипни състояния.

Подобрява оралната хигиена: канелата ефективно унищожава бактериите, водещи до развитието на кариес и заболявания на венците. Оттам и приложението й в състава на различни пасти за зъби и води за усти.

Установено е, че приемът на канела е полезен срещу кандида инфекции в организма. Гъбичните инфекции по кожата също могат да се излекуват успешно само с канела.

Канелата е изключително активен антиоксидант. Приемът й възпрепятства формирането на свободни радикали, които както знаем увреждат клетките. Това е причината, поради която канела често се прилага и в лечението на рак. Не е съвсем ясно доколко висока е успеваемостта на канелата в това отношение, но въпреки това благоприятното й влияние върху такива пациенти е съвсем реално.

Канелата успокоява храносмилателната система, стимулира стомашните сокове и възпрепятства подуването на корема. И не само това: приемът на канела потиска симптомите при т. нар. колон иритабиле или с други думи – синдром на дразнимото черво, за който са характерни редуването на запек с диария, гадене и повръщане, редуване на диария със запек, подуване и дискомфорт в областта на стомаха.

Канелата повлиява много добре психическото здраве. Тя увеличава енергията, подобрява концентрацията, изосттря паметта и поддържа добра психо-емоционална кондиция.

Канелата е супер ефективна в лечението на диабет! Резултатите от всички изследвания, направени досега доказват, че канелата е полезна срещу инсулинова резистентност, която пък може да доведе до развитие на диабет тип 2. Тя намалява нивата на кръвната захар при диабетиците и подобрява глюкозната обмяна. Ако приемът на канела се съчетае със спорт или повече движение и с целесъобразен начин на хранене, при пациенти с диабет се наблюдават изключителни подобрения в състоянието!

В състава на канелата влизат натрий, калий, фибри, витамините А, С, Е, К, В6, калций, желязо, тиамин, рибофлавин, ниацин, фосфор, цинк, магнезий, мед, селен, ликопен, манган, бета каротин, холин. Канелата съдържа и много аминокиселини, сред които аланин, аргинин, глутаминова киселина, глицин, треонин, триптофан и др.

Facebook коментари

Виж още и: