Какво трябва да знаем преди да започнем режим?

Какво трябва да знаем преди да започнем режим?

Когато бях ученик, в час по икономика, чух за първи път, че най-ценният и скъп ресурс е информацията. Тогава това не ми звучеше логично, но го приех за даденост и в годините, когато се развивах в бизнеса, все по-често се сещах за този цитат и все повече се уверявах в него.

Сега се занимавам с изготвяне на тренировъчни програми, хранителни режими, подготовка на спортисти и отново мога да кажа, че информацията е водеща. Тук възниква въпросът каква информация, от къде да я вземем, как да я ползваме?

Когато при мен дойде човек, който се нуждае от режим, независимо дали е за покачване на мускулна маса, изгаряне на мазнини, подобряване на спортните постижения или свързан с някакво здравословно състояние, което може да се повлияе от промяна в храненето, аз предприемам няколко много важни стъпки, за да се сдобия с информация.

Първа стъпка – ИНТЕРВЮ

Това е много важен момент, а именно запознаването с клиента. Тази стъпка може да е под формата на въпросник, онлайн интервю или среща на живо. Целта е да разбера всичко свързано с начина на живот, навици, предишен опит с тренировките, хранене, суплементиране. Какви диети и режими е спазвал клиента преди това, как са му се отразили. Здравословно състояние, сегашни болести, преминали, травми и тнт.

По този начин аз придобивам една обща картина за това, което се случва. Това в повечето пъти е достатъчно, за да се подготви един базов режим. Но когато има определени неизяснени моменти, по-сложен случай или нужда от по-детайлен анализ преминаваме към следващата стъпка.

 

Втора стъпка – ТЕЛЕСЕН АНАЛИЗ

Тази втора стъпка изисква физическото присъствие на клиента или личен контакт. Аз лично я препоръчвам на повечето хора, с които работя и имат възможност за среща. Тя протича по следния начин:

• оглед на тялото, който включва състояние на кожата, косата и ноктите. Видим процент телесни мазнини и най-вече ако има нетипично замазняване в определени области. Например само в паласките, само в корема или само в бедрата, гърдите, ръцете и гърба. Това говори за определен хормонален проблем. Обикновено различният тип замазняване отговаря на различен хормонален дисбаланс. Внимание се отделя и на костната структура, и генетичните дадености на човека.

• Антропометрични данни – измерване на обиколките. Свалят се обиколките на талия, ханш, бедра, гръб и тнт. Те служат за ориентир в по-нататъшната ни работа.

• Телесен анализ посредством специализирана техника. Аз използвам уред за анализ Tanita, който дава представа за процент телесни мазнини, чиста мускулна маса, вода, ниво на метаболизма и тнт. Тук точността на анализа зависи на първо място от техниката, защото има стотици уреди тип „кантар“, които правят такъв анализ, но той е много далече от реалността. Японските професионални уреди Tanita са много по-точни и на тях до голяма степен може да се разчита. Разбира се, информацията трябва да се интерпретира правилно и е важно да се вземат под внимание по-горните точки.

• Допълнително може да се направи и анализ на телесните мазнини посредством калипер. При него се взимат в предвид дебелината на кожните гънки на 22 специфични места, след което се анализират посредством специализиран софтуеър и това дава информация за по-реален процент подкожни мазнини.

• Обикновено проверяваме нивото на кръвната захар и ако има нужда, правим различни тестове при различните храни и количества.

• Накрая правим един тест за базовата активност и нивото, от което трябва да започнем тренировките.

Трета стъпка – ЛАБОРАТОРЕН АНАЛИЗ

Тук мога да говоря много. Като начало препоръчвам на всеки човек, независимо дали спортува или не, дали гони някаква цел, да си прави профилактични изследвания на всеки 6-12 месеца. Те включват пълна кръвна картина, показатели на черния дроб, урина. По този начин вие си правите един първичен мониторинг на здравословното състояние и ако има нещо нередно може да вземете мерки навреме.
Когато говорим за спортисти и хора, които търсят по-сериозни резултати или хора, които имат нетипични резултати, въпреки че спазват диета, режим и тнт, се налага по-детайлен анализ.

В повечето лаборатории има пакетни изследвания, които включват показателите, които аз препоръчвам да се изследват.
Освен стандартната пълна кръвна картина, чернодробни изследвания, ниво на кръвна захар, холестерол и урина, аз препоръчвам да се обърне внимание и на следните показатели:
– креатинкиназа
– ниво на щитовидните хормони, FSH, FT3, FT4
– ниво на половите хормони – тестостерон и естрогени
– ниво на кортизола
– ниво на пролактина
– инсулин и инсулинова чувствителност

В някои случаи се налагат и допълнителни изследвания на някои витамини, минерали, алдостерон и др.

От тези лабораторни анализи много по – ясно придобивам представа за състоянието на клиента и как трябва да се подходи. Понякога дори има нужда от лекарска намеса, ако хормоналният баланс е значително нарушен. За щастие, има много добавки, билки и хранителни стратегии, с които да нормализираме този баланс, без включването на лекарства.

Но винаги, когато има някакво разминаване аз съвествам хората да се обърнат и към лекар и чак след това започваме програмата.

С тази статия искам да ви покажа колко важна е информацията. В зависимост от това, какви са състоянието, целта, възможностите на човек, се съставя подходящия хранителен и тренировъчен план. Разбира се, задължителен след това е и мониторинга на резултатите, на здравните показатели и тнт като при нужда се правят промени в режима. Абсолютно изключено е ползване на диети на други хора, както и започване на НЯКАКЪВ режим, разработен от НЯКАКЪВ инструктор. Иска се анализ, внимателна подготовка, мониторинг и последващи съвети за излизане от диетата, за продължаване или за смяна на посоката и тнт.

Информирайте се, не пестете средства, когато става въпрос за вашето здраве!

Facebook коментари

Виж още и: