Какво означава инсулинова чувствителност?

Какво означава инсулинова чувствителност?

Инсулиновата чувствителност е термин, който се използва за уточняване на необходимото количество инсулин за усвояване на дадено количество глюкоза от кръвта. Инсулиновата чувствителност е основен фактор в човешкото тяло.

Панкреасът (органът, който контролира кръвната захар) секретира инсулин в отговор на високите нива на кръвна захар, а клетките (мускулните и мастните) абсорбират кръвната захар стимулирани от инсулина.

Инсулиновата чувствителност е връзката между това колко инсулин е необходимо да се синтезира, за да се депозира определено количество глюкоза. Имате добра инсулинова чувствителност, ако се нуждаете от синтезиране на малко количество инсулин, за депозирането на определено количество глюкоза и сте инсулиново резистентни, ако се нуждаете от синтезиране на голямо количество инсулин, за депозирането на същото количество глюкоза.

Какво синтизираме за добра инсулинова чувствителност Кирил ТаневДобрата инсулинова чувствителност е важна за вашето здраве, докато инсулиновата резистентност е основен рисков фактор за развиване на диабет тип 2.

Видове инсулинова чувствителност

Има три основни вида инсулинова чувствителност; периферна, чернодробна и панкреатична.

Периферната инсулинова чувствителност показва до каква степен мускулните и мастни клетки в периферната ви тъкан могат да абсорбират глюкозата; сами (мускулите могат да абсорбират глюкоза като се свиват) или когато са стимулирани от инсулина. Невъзможността им да го правят е най – добре познатата форма на инсулинова резистентност.

Чернодробната инсулинова резистентност е свързана с процеса на глюконеогенезата или производството на нова кръвна захар. Обикновено възпалителните процеси пречат на инсулина да действа в черния дроб посредством причиняване на инсулинова резистентност и инсулинът е неспособен да каже на черния дроб да „спре“ с произвеждането на глюкоза.

Панкреатичната инсулинова чувствителност е функционирането на клетките, които секретират инсулин така наречените бета-клетки. Ако те са увредени и не могат да функционират, може да се развие инсулинова резистентност. Това е особено притеснително в случаите на диабет тип 1 (недостатъчно инсулин) или кистозна фиброза (когато функцията на бета-клетките е буквално блокирана).

Инсулиновата чувствителност е показател за това колко ефективно тялото използва инсулина, за да намали увеличените нива на глюкоза в кръвта като по – високата ефективност води до добра инсулинова чувствителност, а ниската ефективност до инсулинова резистентност. Когато способността на тялото да използва инсулина за редуциране на нивата на глюкоза намалее, настъпва диабет тип 2.

Счита се, че инсулиновата чувствителност се влошава с напредването на възрастта, въпреки, че това може да се дължи на начина на живот не толкова на годините. Спортната активност помага изключително много за подобряване на инсулиновата чувствителност и е еднакво ефективна и при млади и при възрастни хора.

Влошена инсулинова чувствителност при по-възрастни Кирил Танев Упражнения се препоръчват на по – възрастните за подобряване на глюкозния метаболизъм.

Наднорменото тегло и инсулиновата чувствителност са пряко свързани като хората с влошена инсулинова чувствителност имат повече телесни мазнини. И все пак начинът на живот е от изключително значение, защото има случаи на подобряване на инсулиновата чувствителност без загуба на килограми.

За по – добра инсулинова чувствителност правете упражнения

За по-добра инсулинова чувствителност правете редовно упражнения Кирил ТаневАеробни упражнения (например бягане)

Аеробните упражнения или тези, които можете да изпълнявате продължително време, значително подобряват инсулиновата чувствителност като повишават количеството глюкоза, което клетките поемат. Доказано е, че аеробни упражнения в сесии от около 25-60 минути в рамките на 3-5 дни рязко увеличават инсулиновата чувствителност. Ако ги правите и в продължение на повече от 5 дни, можете да си осигурите значително и дългосрочно подобрение на инсулиновата чувствителност. Това подобрение обаче не е задължително да е съпроводено със загуба на килограми. Отслабването е комбинация от диета и упражнения, докато подобрението на инсулиновата чувствителност може да настъпи и без промени в диетата.

За подобрение на чернодробната инсулинова чувствителност са необходими поне 12 седмици на леки аеробни упражнения. Проучванията показват, че за по – кратък от този период, не настъпват промени.

Анаеробни упражнения (например силови тренировки)

Силовите упражнения като вдигане на тежести се свързват не само с увеличаване на мускулната маса, но и с по – добра инсулинова чувствителност.

При хора с лоша глюкозна толерантност, препоръчително е да се правят повече серии от едно упражнения не само една; по – скоро с висока интензивност, отколкото с умерена.

Основната идея на силовите упражнения е желанието ви да имате чиста мускулна маса, която да се съкращава редовно и да поема глюкозата. Колкото по – добре функционираща мускулна маса имате, толкова по – добра е инсулиновата ви чувствителност.

Суплементация

Все повече се увеличава наборът от обещаващи суплементи, които ефективно подобряват инсулиновата чувствителност. Те действат или директно върху клетките като пряко изострят чувствителността им (например ресвератрол и карнитин) или блокират, забавят приема на въглехидрати (например катехините в зеления чай и хлорогенната киселина).

За да подобрите инсулиновата си чувствителност, използвайте някои от тези съединения в комбинация с упражнения и диета за оптимални резултати.

 

Facebook коментари

Виж още и: