Какво е метаболитно увреждане и как можем да се справим с него?

Какво е метаболитно увреждане и как можем да се справим с него?

В някакъв момент всеки от нас е опитвал да спазва диета дали чрез спиране на въглехидратите, ограничаване на калориите или намаляване на мазнините…. Списъкът е дълъг.
Това, което много хора не осъзнават е, че постоянният йо – йо ефект, претренирането и ограничаването на количествата храна се отразяват върху способността на тялото ни да метаболизира храната.
И ето тук идва терминът „метаболитно увреждане“, който в наши дни често се среща в пространството и звучи доста плашещо.

метаболитно уврежданеКакво е метаболитно увреждане?

„Метаболитното увреждане“ известно още като „starvation mode“ или „икономичен режим“ на тялото е феноменът отнасящ се до физиологичната адаптация или естественият отговор на тялото към дългосрочния калориен дефицит. Този калориен дефицит може да е в резултат на намален калориен прием, увеличено изразходване на калории при трениране или комбинация от двете. „Метаболитното увреждане“ или „икономичният режим“ на тялото се случват, тъй като тялото ви се опитва да поддържа енергийния си баланс, за да оцелее. В научните среди това състояние на тялото се нарича адаптивна термогенеза. Има и други фактори, които оказват влияние на метаболизма като нивата на половите хормони, приемът на макронутриенти (главно протеин), физическата активност – честота и интензивност, възраст, прием на медикаменти, генетична предразположеност и т.н.

Кога настъпва метаболитно увреждане?

Основната причина за настъпване на метаболитно увреждане е прекалено големия калориен дефицит (когато набавената енергия е много по – малко от изразходваната), който кара тялото ни да забави метаболизма, за да си осигури енергия за по – дълъг период от време. Когато загубите много от теглото си, в отговор тялото ви се адаптира и започва да „консервира“ енергия намалявайки калориите, които изразходва. В резултат може да се чувствате по – гладни и с увеличено желание за изкушения. Това може да навреди на усилията ви да отслабнете, да ви накара да се чувствате неуспешни и нещастни, да захвърлите всичко и да си възвърнете килограмите.

метаболитно уврежданеНай- често срещаната причина за метаболитно увреждане е йо-йо ефекта. Редуване на глад с дълги периоди на преяждане и отново глад. Метаболизмът ви не може физически да бъде увреден. Физиологичните промени в тялото ви, които са дузини на брой, могат да повлияят на начина, по който тялото и мозъкът ви отчитат промените, които могат да са за добро, но по – често не са. Така че, организмът ви просто се адаптира към променливите фактори, които му налагате.

Повече научни доказателства са необходими, за да се твърди със сигурност, че метаболитното увреждане има дългосрочен ефект. Този феномен е нещо реално, но дали е толкова силен и дългосрочен, от научна гледна точка е спорен въпрос.

Какви са най – често срещаните симптоми на метаболитно увреждане?

Храната е гориво и за мозъка и за тялото ви, и когато сте в постоянен калориен дефицит, това определено оказва влияние на енергията, настроението и храносмилането ви. Тъй като метаболитното увреждане създава безпорядък в мозъка ви, по – специално хипоталамуса, сигналите и симптомите свързани с това състояние се асоциират с ендокринната система (хормоните), имунната и храносмилателната система. От медицинска гледна точка, може би най – добрият метод за установяване на наличието на метаболитно увреждане, е чрез анализ на хормоните – например на щитовидната жлеза, лептина и др. Причината е, че един от главните регулатори на метаболизма е именно щитовидната жлеза.

Има три сигурни изказвания на хората, които говорят за метаболитно увреждане. „Пазя диета, но не отслабвам“, „Започнах да отслабвам с тази диета, всичко беше добре, но в един момент спря“, „Започнах диета, която преди ми действаше, но сега няма резултат. Трябва да ям по – малко и да тренирам повече“.

Всяка форма на ендокринна дисфункция изисква консултация с професионалист, който да ви помогне във възвръщането на хормоналния ви баланс и оптимално здраве. Други симптоми за метаболитно увреждане са газовете, подуването на стомаха, запек или диария, рефлукс и киселини, липса на енергия и умора, повишен апетит, ниско либидо, задържане на вода, тревожност и депресия, покачване на теглото, загуба на мускулна маса, нередовен месечен цикъл при жените, нисък имунитет, лош сън, променливи настроения.

Какво можете да направите, за да помогнете на тялото и метаболизма си?

1. Избягвайте да претренирате тялото си

Важно е да тренирате тялото си редовно, но претренирането може да унищожи усилията ви. Почивката и възстановяването са изключително важни и ако сте някой, който тренира 5 или повече пъти в седмицата задължително трябва да ограничите кардиото. Не забравяйте, че мускулите изискват повече енергия за поддържането си, в сравнение с доста от останалите тъкани. Самият факт, че имате голяма мускулна маса, е предпоставка за бърз метаболизъм. Това е и причината бодибилдърите да изглеждат винаги във форма, макар че в програмата им не присъства или присъства минимално кардио.

2. Фокусирайте се върху балансирана, здравословна диета

Това не означава да намалявате калориите. Означава да приемате разнообразна и чиста храна. Тази начална стъпка е необходима за да поправите щетите и да поведете организма си към възстановяване на хомеостазата. Диетата е важна, защото тялото ви трябва да приема правилните макронутриенти, витамини, минерали и антиоксиданти, за да се предпази от допълнителен стрес.

3. Намалете стреса

Управлението на стреса е от изключително голямо значение. Ако имате допълнителен стрес в работата си, отношенията си с хората и т.н. това неминуемо ще разстрои баланса на организма ви.

4. Спете достатъчно

Сънят е времето, когато тялото ви се възстановява физически и психически. Лягайте си в разумно време и се наспивайте добре.

5. Подберете разумно суплементите, които могат да са ви от полза

Бъдете предпазливи към добавки, рекламирани като лек против метаболитните увреждания. Някои хранителни добавки със сигурност могат да са ви от полза, но те все пак са второстепенен фактор. Най-важни са тренировъчната програма и диетата, така че те са нещото, което трябва да се опитате да оптимизирате.

Facebook коментари

Виж още и: