Фибрите, които често пропускате – псилиум (индийски живовляк)

Фибрите, които често пропускате – псилиум (индийски живовляк)

Има уникални продукти, които са пред нас, на рафта в магазина, на които не обръщаме внимание, а точно те са това, което ни трябва. Причината е, че са слабо популярни, не достатъчно рекламирани и тнт. Днес съм избрал да ви представя точно такъв продукт, един от любимите ми. Присъства ежедневно в менюто ми. След като прочетете статията ще разберете защо.

Индийският бял живовляк (Plantago Psyllium, Plantaginaceae) e растение, познато из цяла Европа, Азия и Америка, заради ценните му разтворими фибри. Псилиум е общото наименование на фибрите, които се извличат от него. Те са водоразтворими (хидрофилни) и гел формиращи и се характеризират с ниска ферментация. Индийският бял живовляк е храстовидно растение, което може да роди до 15 000 малки семенца, от които се извлича псилиум хуск.
Разтворимите фибри в псилиума спомагат за понижаване на холестерола, облекчават симптомите на запек и диария. Псилиумът се използва и за лечение на синдрома на раздразнените черва и хемороиди. Доказано е, че спомага за регулирането на кръвната захар при страдащи от диабет. Освен разтворимите фибри, индийският живовляк съдържа и не малка порция неразтворими влакна. Заедно в контакт с водата, фибрите се раздуват и формират маса подобна на желатин, която не може да бъде смляна от стомашните киселини и ензими, нито пък да бъде абсорбирана през клетъчните мембрани и помага за транспортирането на отпадъците през чревния тракт. Проучванията показват, че увеличеният прием на фибри намалява риска от рак на дебелото черво.

Ето и някои от основните функции на псилиума:

1. Облекчава симптомите на запек и диария

Запекът е изключително често срещан здравословен проблем главно при възрастни над 60 години, но все по често се превръща в проблем и за младите. Причините са много като част от тях са неправилното хранене, липсата на достатъчно пресни зеленчуци и плодове в менюто, стрес и тнт. Приемът на псилиум се препоръчва за облекчаване на симптомите му. Псилиумът е за предпочитане пред лаксативите съдържащи магнезий, тъй като за тях се счита, че са с висока токсичност. Комбиниран с вода или друга течност псилиумът се раздува и набъбва като по този начин стимулира съкращаването на червата и ускорява пасажа на отпадъците през храносмилателния тракт.

Тъй като псилиумът подпомага очистването, той косвено предпазва и от хемороиди, които се образуват в резултат на запека. Хускът от псилиум може да се използва и за облекчаване на диария. Прави го като абсорбира водата в храносмилателния тракт, което втвърдява отпадъците и забавя преминаването им.

Полуразтворимите фибри оказват както механично, така и химично действие върху натрупаните отпадни молекули из микро гънките по повърхността на тънките черва. Те се свързват конкурентно с различни активно вещества и ги „извозват“ извън тялото, преди последните да се превърнат в токсични агенти, способни да преминат в тъканите на чревните клетки, а от там и в кръвообращението.

2. Понижава холестерола

Проучванията показват, че псилиумът е добра добавка към диетата на хора борещи се с висок холестерол като спомага за понижаване на нивата му и по – специално на липопротеините с ниска плътност (LDL – лошия холестерол). Вероятно се дължи на блокиране усвояването на консумирания холестерол както и на понижаването на ГИ на въглехидратите в храната приета с влакна от псилиум. Производителите на зърнени закуски често използват псилиум от индийски бял живовляк, за да увеличат съдържанието на фибри в продуктите си.

3. Регулира нивата на кръвната захар

Хускът от псилиум предпазва от диабет и облекчава състоянието на вече болните тъй като консумацията на фибри спомага за поддържане на здравословен гликемичен баланс в тялото. Проучванията показват, че хускът от псилиум има благотворен ефект върху нивата на липиди и глюкоза и е перфектна добавка към терапията на пациенти с диабет тип 2. Ежедневният прием на псилиум помага на болните от диабет тип 2 да контролират нивата на кръвната си захар без странични ефекти. Аз добавям 1 супена лъжица от него сутрин към овесените ядки или мюслито. По този начин, става по-гъсто и вкусно, като желе. Доставя ми необходимите фибри и най-вече понижава нивата на кръвната захар, съответно на инсулиновия пик, след приема на обилното количество овесена каша.

4. Предпазва сърцето и регулира кръвното налягане

Добавянето на храни с високо съдържание на фибри като псилиум хуск към диетата помага за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания. И по – точно диета с високо съдържание на водоразтворими фибри се свързва с понижаване на нивата на триглицеридите в кръвта и по – малък риск от сърдечносъдови заболявания. Изследване посветено на ефекта на псилиум хуск върху болните от диабет тип 2 доказва, че псилиумът не само подобрява нивото на кръвната захар, но и намалява риска от коронарна болест на сърцето.

Псилиумът има благотворно влияние върху хиперонията или високото кръвно налягане, което вреди на сърцето. Хипертонията засяга 30 % от населението и е предотвратимо състояние като основата е в здравословната диета. Експеримент с шест месечен прием на псилиум показва значително намаляване на систоличното и диастолично кръвно налягане при хора с наднормено тегло и хипертензия.

5. Помага в поддържането на здравословно тегло

Затлъстяването е основен здравословен проблем на съвременното общество, засяга всички възрастови групи и води до много сериозни здравословни проблеми като диабет и хронични сърдечносъдови заболявания. Доказано е, че псилиумът помага значително в процеса на отслабване. Може да бъде изключително полезен в достигането и поддържането на здравословно тегло, тъй като създава усещане за ситост след приема му. Хапваме по – малко, когато се чувстваме сити и добавянето на повече фибри към диетата ни под формата на псилиум хуск ще ни помогне да не преяждаме. Способността му да подобрява работата на перисталтиката допълнително подпомага отслабването, тъй като тялото се освобождава от отпадъците и токсините бързо и редовно.

Възможни странични ефекти от псилиум хуска

Тъй като фибрите в псилиум хуска абсорбират вода, пийте достатъчно вода при приема му, за да хидратирате храносмилателния си тракт. Консумирането на прекалено много фибри без достатъчно вода може да причини стомашен дискомфорт.

Както и при другите добавки с фибри, не е препоръчително да приемате псилиум хуск 1 – 2 часа преди или след прием на лекарства.

Има установени случаи на хора развили алергия към фибрите на псилиума. Смята се, че от автоимунен отговор са заплашени най-вече работниците в цехове за производство на фибри, където праховото замърсяване е огромно, а не толкова консуматорите на влакната.

Ето, че вече и вие няма да отбягвате непретенциозните торбички с индийски живовляк на рафта в магазина.

Facebook коментари

Виж още и: