Два начина за горене на мазнини, но само един за добър релеф

Два начина за горене на мазнини, но само един за добър релеф

Поддържането на чиста функционална мускулна маса и сила докато горите нефункционалната мазнина, ще ви помогне да подобрите здравето си, професионалната си реализация, както и да удължите живота си, освен ако не сте в тийнейджърските си години и все още смятате, че безсмъртието ви очаква. Всички водим тази непосилна битка, но статистиката показва, че само малък процент от нас успява да се справи.

Проклятието на телесната мазнина

Най – големият ви враг в борбата с подкожните мазнини, може да е този, за който най – малко очаквате, а именно вие самите или по – точно вътрешните ви инстинкти. За съжаление, човешките същества са програмирани да преяждат. Когато са имали достъп до храна, са я изяждали и са трупали запаси от енергия, за да се презастраховат за времената, когато няма да има храна.

Да нападате ол-инклузив бюфета не е слабост или евтин начин да качвате маса. Това си е чисто и просто инстинкт за оцеляване. И може да е ок, когато сте извън състезателен период, но си е проблем, когато трябва да изчистите мазнините.

В среда, в която ресурсите са ограничени, храната е истинска и малко, инстинктивната ни склонност да преяждаме ни помага да оцелеем.

Когато, обаче, имаме неограничен достъп до храна, която е рафинирана и пълна с консерванти, това води до хронично преяждане и покачването на телесните ни мазнини пречи в борбата ни за оцеляване.

Когато комбинирате естествения ни еволюционен инстинкт да преяждаме със следните фактори: рафинирани храни, които влияят лошо на хормоните регулиращи апетита и неограничения достъп до тези храни, имате голям проблем – наднормено тегло и влошено здраве.

Анализирайки основните причини за този проблем, става ясно, че има два начина да изгорите телесните мазнини и да преминете откъм добрата страна на уравнението на енергийния баланс.

Стратегия # 1 – Изборът на храните

Да подобрите избора на храните, които приемате е може би най – здравословният и лесен начин да изгорите мазнините. Това е и един от най – устойчивите във времето подходи, към който можете да се придържате в дългосрочен план. Много по – лесно е да преяждате с рафинирани и храни и много по – трудно с натурални. Да не кажа, че е почти невъзможно. Красотата на истинската храна е в това, че независимо от голямото количество, калориите са по – малко, ефектът й върху нас е здравословен.

Яжте прости и чисти храни

Ако водите по – заседнал начин на живот, яжте като пещерните хора: животински протеини, зеленчуци, плодове, полезни мазнини (ядки, кокосова мазнина, авокадо) и т.н.

Ако сте активен, добавяйте към диетата и безглутенови и пълнозърнести храни с ниско съдържание на захари, нишесте, за да поддържате анаеробното трениране – сладки картофи, картофи, ориз и т.н.

Всяка култура си и има своите хранителни особености и разнообразието на приеманите храни се променя в зависимост от географската ширина. И все пак различните подходи към храната не са 100% исторически обусловени. Те са образователни инструменти, които създават в хората определени хранителни навици. За да сте здрави и в добра форма, обаче, трябва да се придържате към хранителните модели, които ще ви помогнат да постигнете целите си. А именно, да наблягате на чистите протеини, зеленчуците, плодовете, полезните мазнини и някои бавни въглехидрати ако тренирате силово, независимо от историческите и географските особености.

Стратегия # 2 – Контролът на порциите

За съжаление, 90% от храните на пазара в днешно време не са добри нито по отношение на хранителния си състав, нито по отношение на здравословните си био маркери. Много от тях се промотират като здравословни и полезни, но истината е друга. И като ме попитате какво мисля за зърнените закуски с високо съдържание на фибри, хлябът с нисък гликемичен индекс или киселото мляко с високо съдържание на пробиотици, истината е, че не мога да ви ги препоръчам. Бих препоръчал само храни, които аз самият консумирам и съм запознат със състава им в детайли и то само в определени количества.

Знам, че е трудно за хората, които са привикнали да похапват нездравословни храни да се откажат напълно от тях. Донякъде ги разбирам, защото рафинираните храни и захарта имат пристрастяващ ефект. Но няма как, истината е, че за да се отървете от телесните мазнини, трябва да се отървете и от тези храни или ако ги приемате понякога, да е в точно определено време и в ограничени количества. Лесно е да е преядете с рафинирани и богати на захари храни, затова трябва да мерите количествата им, да броите калориите.

За целта, трябва да се снабдите с електронна везна и мерителни чаши. Но когато нямате достъп до такива приспособления, например, когато вечеряте в приятели или на ресторант, използвайте следния подход. Месото и рибата е хубаво да са колкото размера на дланта ви, нишестените въглехидрати да са колкото размера на юмрука ви или бейзболна топка. Не е необходимо да измервате количествата на зеленчуците, които не съдържат нишесте като броколи, зеленолистни и т.н. осен ако не са сготвени с мазнина. Чистите зеленчуци са така да се каже свободни храни, могат да се приемат свободно и в доволни количества.

Така че, за да горите мазнини трябва да правите по – добър избор на храните и да измервате количествата им.
Комбинацията на двете стратегии ще ви помогне успешно да горите мазнините и да поддържате добро здраве и нисък процент на подкожни мазнини.

Но какво трябва да направите ако искате да постигнете добър релеф?

Постигането на добър релеф е една съвсем различна игра, различна от поддържането на добро здраве и просто горенето на мазнини. Добрият релеф се постига с много усилия от страна на атлетите и трябва да се разглежда като постижение. Освен комбинацията на двете стратегии, за добър релеф са важни детайлите. Тук говорим за точно прецизиране на калориите и броя макронутриенти. Много фитнес професионалисти пропагандират, че не е необходимо да броите калориите или макронутриентите в борбата за изчистване, но те са два типа: благословени с безупречна генетика и могат да правят каквото си искат и винаги да са в добра форма и тези, които си помагат с различни препарати, на които им се налага да полагат усилия, но все пак имат по – голяма свобода от обикновения спортист.

Повярвайте ми има много фитнес специалисти, диетолози и квалифицирани треньори, които пишат как да се постигне добър релеф, защото знаят, че това се продава добре, но никога самите те не са преминавали успешно през този процес. На теория нещата са различни от реалното приложение и истинските резултати. И ако обърнете внимание на хранителните режими на световно известните бодибилдъри, ще видите, че всички измерват храната си.
И ако наистина искате да постигнете резултати, правете го и вие, точно и до грам.

 

Facebook коментари

Виж още и: