Азотен баланс или ключът към натрупването на мускулна маса

Азотен баланс или ключът към натрупването на мускулна маса

За повечето бодибилдъри, определянето кога тялото им функционира в анаболен режим, е условно. Обикновено следим прогреса си на кантара, в огледалото и по това колко допълнително килограми можем да вдигнем във фитнеса, което е доста далече от научните методи. В действителност, как се чувстваме, колко сила имаме, когато тренираме, в комбинация с хранителния ни режим и възстановяването ни, са най – често използваните показатели за определяне дали тялото ни е в анаболен или катаболен режим.

Азотът: Анаболният индикатор


Разкъсването на мускулните влакна, от което се възстановяваме, ежедневните замърсители и стресиращите фактори, с които се сблъскваме, подкопават усилията ни: ограничават растежа и възстановяването на тъканите. Така че, как можем точно да предвидим потенциалното влияние на гореспоменатите фактори върху качването на мускулна маса? Как комбинацията им се отразява върху добрата работа, която вършим в залата? Един от начините е да определим азотния си баланс; разликата от азота в нашия организъм и азота, който разграждаме.

Азотът е химичен елемент, който се съдържа в редица съединения и който е естествена част от всички организми (главно протеини, нуклеинова киселина, рибонуклеинова киселина, дезоксирибонуклеинова киселина). Азотът е жизнено важен елемент. Липсата му или ниското му съдържание обикновено се свърза с изгаряния, мускулна атрофия, сериозни наранявания и гладуване. Високото му съдържание обаче е доказателство за растеж и възстановяване на тъканите.

„Това, към което трябва да се стремят всички, които искат да натрупат чиста мускулна маса, е високо съдържание на азот в организма“

Как да увеличим азотната задръжка?

Всеки един от нас е в едно от следните състояния по отношение на азотния баланс: отрицателен, положителен или неутрален. За да натрупате мускулна маса и за да избегнете тренировъчната регресия, важно е да имате положителен азотен баланс. Комбинацията от протеина, който консумираме и физиологичното ни състояние има ключова роля във възстановяването на мускулите и отрицателният азотен баланс може да е виновен за недостатъчното покачване на мускулна маса. Дори, когато азотният ви баланс е неутрален т.е. нито отрицателен, нито положителен, трябва да сте нащрек, защото леко залитане в грешната посока може да доведе до загуба на мускулна маса. Така, че никога не трябва да се успокояваме що се отнася до азотните нива в организма си, а трябва да ги следим изкъсо, нещо което ще ни помогне да определим дали имаме напредък или регресираме.

Набавяйте си необходимите аминокиселини!

Изключително важно е да поддържате точния баланс между деветте есенциални и единадестте неесенциални аминокиселини. Когато редовно предоставяме на мускулните тъкани всички тези аминокиселини (т.н. изграждащи протеинови блокове) ние им даваме суровият материал така необходим за синтеза на мускулния протеин. Диета богата на основни протеинови източници (пилешко, червено месо, яйца и риба) и консумацията на поне 2 грама протеин на килограм чиста мускулна маса на ден ще държат азотния ви баланс под контрол.

Добавете необходимите суплементи към диетата си!

За да поддържате положителен азотен баланс, задължително е да добавяте суплементация под формата на суроватъчен протеин, казеин и така незаменимите аминокиселини. Основните протеинови източници сами по себе си не могат да доставят на организма ни достатъчно качествени аминокиселини за възстановяване на мускулите и увеличаване на растежа; и все пак това суплементиране е застрахователна полица срещу отрицателни азотни нива и ще компенсира евентуални азотни липси, които биха осуетили усилията ни за покачване на мускулна маса.

Елиминирайте стреса и претренирането!


Напълно отпочиналите и презаредени тяло и съзнание ни позволяват да държим азотните си нива високи и да изграждаме повече мускулна тъкан. Здравият сън и избягването на психически и физически стрес (ненужни конфликти, песимистично отношение, претрениране) са най – добрите начини за постигане на пълно възстановяване от ежедневното натрупване на стрес, който от своя страна води до нездравословно хранене, ниско интензивни тренировки и неспособността ни да свалим желаните килограми. Всичко това може да доведе до понижаване на азотните ни нива.

„Стресът стимулира натрупването на нежелани телесни мазнини, главно в областта на корема, посредством ролята си в синтезирането на стрес хормона кортизол.“

Кортизолът се синтезира от надбъбречните жлези, когато сме под стрес – прекалената преумора, често е основен фактор – кортизолът, хормонът „бий се или бягай“ е този, който ни помага да оцелеем при надвисващите опасности, но често е основен виновник за складирането на нежелана телесна мазнина. Тъй като мазнините в коремната област съдържат най – голям брой кортизол рецептори, винаги когато сме под стрес рискуваме да натрупаме мазнини точно в тази област. Стресът допринася за цялостното натрупване на мазнини (което от своя страна може да попречи на синтеза на мускулен протеин). Завишеният кортизол може да осуети покачването на мускулна маса като извлича протеин от мускулната тъкан, за да генерира енергия за оцеляване.

Как да измерите азотния си баланс?


Нивата на азот в тялото се измерват посредством проследяването на количеството азот, което се съдържа в консумираните храни и количеството, което се изхвърля като разликата е нивото, което се задържа в тялото. За да си осигурите положителен, не отрицателен или неутрален азотен баланс, следвайте насоките описани в тази статия. И все пак, за прецизно измерване на нивата на азот в тялото си, можете да използвате и по – точен метод, а именно тест за измерване на азота в урината (90% от азота филтриран от бъбреците се изхвърля с урината).

Практическото значение на тази статия е, че освен тренировката, която основно разгражда мускулна тъкан, за да имате прогрес трябва да се погрижите за възстановяването и в частност за положителния азотен баланс. Обърнете внимание на честота на храненията, количеството и качеството на приетия протеин, баланса между тренировките и почивките, както и стреса.

Facebook коментари

Виж още и: