Астрагал – билката на безсмъртието

Астрагал – билката на безсмъртието

Астрагалът е важна билка в китайската медицина известна под името “huang qi”, което означава „жълтият лидер“. Участва в множество билкови комбинации. Има репутация на чудесно тонизиращо, пекторално и диуретично средство и болестите, за които се предписва са многобройни. Използва се главно в лечението на грип, настинки, язва на стомаха и диабет. Астрагалусът е една от основните билки във “fu-zheng” терапията, която се състои в лекуването на заболяванията посредством засилване на защитните сили на организма и нормализиране на централната енергия. Съвременната медицина залага много в изучаването на астрагала главно заради качествата му на мощен имуностимулант, противовъзпалителнo средство, фактът, че спомага за удължаването на продължителността на живота и предпазва сърдечно-съдовата система.

Основните съставки на корена от астрагал са сапонини, полизахариди, изофлавоноиди, свободни аминокиселини и микроелементи. Съдържа още кумарин, фолиева киселина, никотинова киселина, холин, фенолни киселини, ситостерол, сукроза, линолова и линоленова киселина.

Проучванията показват, че суплементирането с астрагал спомага за намаляването на метаболитните и физически промени настъпващи с остаряването. Флавоноидите съдържащи се в корена предпазват сърдечно-съдовата система. Полизахаридите също предпазват сърцето, защото са мощен противовъзпалителен агент и понижават нивата на холестерол подобно на фибрите в псилиум хуска.

Основният механизъм на астрагала е резултат от активните му съставки. Основният компонент в състава му е астрагалозид IV, който е извлечен, изолиран и патентован под името ТА-65 и промотиран като удължаващ живота. За съжаление, астрагалозид IV има ниска биовиталност, което означава, че след инжектиране не циркулира добре в тялото. Това означава също, че може да е наличен в тялото само в малка концентрация. Но дори и ниската концентрация на астрагалозид IV може да осигури защита на сърдечно-съдовата система.

Суплементацията с астрагал може да осигури множество ползи за здравето, а именно:

Подсилване на имунната система

Астрагалът има дълга история на мощен имуностимулант и отличен помощник в борбата с болестите. Известно е че увеличава броя на белите кръвни телца и стимулира образуването на антитела. Това увеличава устойчивостта на тялото към вируси и бактерии. Астрагалът стимулира увеличаването на броя и функцията на имунните Т-клетки. Тази билка кара имунните клетки да преминат от състояние на покой към висока активност. Увеличава се количеството на макрофаги (клетките на имунната система, които поглъщат чуждите антигени, за да предпазят тялото ни от инфекции). Засилва се и способността на естествените клетки убийци на имунната система да се борят с натрапниците (от пет до шест пъти повече от нормалното).

Дълголетие

Както вече споменах, астрагалът се използва от векове в традиционната китайска медицина за достигане на дълголетие, за подсилване на „qi” – жизнената енергия и за укрепване на тялото. Проучванията показват, че в действителност астрагалът има сериозен принос за забавяне на процесите на стареене в тялото на клетъчно ниво. Сапонинът астрагалозид IV забавя процеса на стареене на клетките и активира теломеразата като предотвратява прекомерното скъсяване на теломерите (окончанията на хромозомите). Теломерите са защитните окончания на хромозомите, които бавно се скъсяват и износват всеки път, когато в тялото ни настъпи делене на клетките – основен процес в остаряването на човека. Теорията е, че теломерите действат нещо като отброяващ часовник и когато се износят деленето на клетките се преустановява и тъканите бързо деградират и умират. Ензимите на теломеразата работят за обновяването на теломерите, но тези ензими не се синтезират в тялото ни с напредване на възрастта.

Друг сапонин в астрагала, който е широко застъпен в проучванията именно заради ползите му срещу стареенето, е циклоастрагенол (CGA). За него се счита, че има още по – голям потенциал в активирането на теломеразата. Доказано е, че CGA може да има широко приложение в лечението на дегенеративните болести и забавянето на процеса на стареене.

За най – добър ефект, необходимо е коренът от астрагал да се приема продължително време. Дългосрочната му употреба със сигурност ще допринесе за дълъг и качествен живот.

Адаптоген

За коренът от астрагал се смята, че е адаптоген – спомага за цялостното възстановяване на здравето на организма. Използва се често в случаите на адренална умора (проблем с надбъбречните жлези, най-често предизвикан от шоково състояние) и когато са налице симптоми на хронична умора и фибромиалгия (ревматично заболяване, което включва мускулни, ставни болки и хронична умора).

Сърдечно-съдова система

Както вече споменах, флавоноидите (в частност астрагалозид IV) в астрагала предпазват сърдечно-съдовата система, предотвратявайки натрупването на плака в артериите и стесняването на кръвоносните съдове като предпазват вътрешните им стени. Намаляват кръвното налягане и количеството триглицериди.

Сексуално здраве

В традиционната китайска медицина, астрагалът има широка употреба в борбата с мъжкото безплодие – увеличава моториката на сперматозоидите. Подпомага синтеза на мъжките хормони като балансира нивата на глюкоза и оптимизира нивата на тестостерона и растежния хормон.

Как се приема?

Тинктура от астрагал: 3-5 мл., три пъти дневно; корен от астрагал на прах: ½ – 1 гр., три или четири пъти дневно.

Не се препоръчва за бременни или кърмачки. Хора страдащи от автоимунни заболявания трябва да се консултират с лекар, тъй като астрагалът стимулира имунната система. Може да взаимодейства с редица лекарства, затова ако приемате такива, консултирайте се с лекар преди да започнете приема му.

 

Facebook коментари

Виж още и: