Що е гугулу и какви са ползите от него

Що е гугулу и какви са ползите от него

За добро или за лошо все по-достъпни за нас стават билки и храни от цял свят. Някои от тях са познати в Европа от столетия, други – от по-скоро, но у нас повечето навлизат последните години и непрекъснато се сблъскваме с нещо ново и непознато.

Що за чудо е гугулу
Ако не сте поклонник на хранителните добавки, твърде голяма е вероятността досега да не сте чували за гугулу (шудa гугулу). Става дума за продукт, получаван от вида Commiphora mukul (Commiphora wightii). Това е храстовидно растение или дърво до около 4 м, което расте в сухите области на Африка и Азия. Кората му е тънка и прилича на хартия, клоните му са обрасли с бодили, цъфти от розово до кърваво-червено, а плодовете са топчета, наподобяващи грах и почервеняват при узряване.

В Индия са намерени аюрведически документи от преди около 3000 г., които описват заболяване, напомнящо затлъстяване с високи нива на холестерол. Описанието завършва с препоръката да се приема гугулу. Използвали го още при болки в ставите, възпаления, проблеми с кожата, за детоксикация и регулиране на теглото и т.н.

Като лекарство се използва сокът на Commiphora mukul, който се получава при нараняване или нарязване на кората му. Процедурата за получаване на продукта унищожава растението и то е вече в списъка на застрашените видове. Затова гугулу днес се добива в специални плантации.

Потвърдени ли са приписваните на шудa гугулу свойства
Изследвания през втората половина на миналия век доказали, че смолата от това смирново растение съдържа много и специфични съставки, които повлияват множество биохимични процеси в тялото. Сред тях са етерични масла, флавони, фитостероли, гугулипиди, гугулстерони, тритерпен, миранол, минерали и др.

4.GuggulSterone_en

Смята се, че те осигуряват на гугулу свойствата да действа:
• за намаляване на лошия холестерол и нивата на триглециридите, на кръвното налягане,
• като защита на сърдечно-съдовата система,
• като мощно противовъзпалително, сравнимо с това на класическите нестероидни противовъзпалителни средства,
• за осезаемо повлияване на артритни и ревматоидни заболявания,
• при възпрепятстване на преминаването на доброкачествените туморни образувания в злокачествени,
• при диабетни състояния,
• за подобряване на проблеми с кожата и акне,
• при топенето на мазнини и редуцирането на теглото,
• в комплексното лечение на камъни в бъбреците и подагра,
• в подкрепа на дихателната система,
• като укрепващо и оздравяващо средство за целия организъм.

Гугулу и спортуващите
Освен заради общоукрепващите и оздравяващи характеристики на гугулу, той е препоръчителен за спортистите и поради способността му да стимулира изгарянето на мазнините. Най-често се включва в комплексните формули на фет-бърнърите. Те са предназначени за повишаване на термогенезата и ускореното топене на мазнини.

Екстрактът от смолата на смирновото дърво е особено полезен при травми и възпаления, болезнени сухожилия и стави.

Крие ли шуда гугулу опасни изненади
Макар че не са установени остри реакции и тежки странични ефекти, най-добре е добавките с екстракта да се използват според конкретните препоръки за дозиране. Задължително е да ги приемате само след консултация с лекар, ако страдате от хронични заболявания с постоянен прием на лекарства. Особено внимателни трябва да сте, ако имате отклонения във функциите на щитовидната жлеза, защото тя силно се повлиява от съставките на гугулу.

Какво е шуда гугулу? Просто още един от естествените продукти за подкрепа на здравето, ползван от хилядолетия.

Facebook коментари

Виж още и: