Хормоните на щитовидната жлеза и ролята им за регулиране на теглото

Хормоните на щитовидната жлеза и ролята им за регулиране на теглото

Щитовидната жлеза е една от най-важните в ендокринната система. Пряко или косвено отделяните от нея хормони се включват в почти всички жизнени процеси, повлияват работата на другите хормони и са обвързани с поддържането на хомеостазата на организма.

Тироидни хормони
Когато се говори за разстройство във функциите на щитовидната жлеза (glandula thyroidea), обикновено се мисли за тях – трийодтиронин, отбелязван като Т3, и тироксин (тетрайодтиронин) – Т4.

Т3 и Т4 се синтезират в специализирани клетки на жлезата и са пряко отговорни за регулацията на метаболизма и енергийното осигуряване на жизнената дейност. Когато щитовидната жлеза работи оптимално, всички жизнени процеси протичат нормално.

Секретираният тироксин превишава значитело производството на трийодтиронина. Впоследствие Т4 се трансформира в Т3. От своя страна Т3 се среща в две форми – свободна и свързана. Както при другите хормони, активна е свободната форма. Съществува фин механизъм, който – при необходимост – освобождава допълнителни количества трийодтиронин.

Продукцията на Т3 и Т4 се контролира чрез обратна връзка от хипоталамуса и хипофизата. Произвежданите от тях съответно тиреотропен-освобождаващ хормон и тиреостимулиращ хормон (TSH) изграждат сложен механизъм, който регулира работата на щитовидната жлеза според вече наличните нива на триойдтиронин и тироксин и я подсигурява, подобрявайки усвояването на приемания с храната йод.

thyroid hormones

Влиянието на тироидните хормони върху телесното тегло
• Понижаване на теглото и трудното му възстановяване
Когато по различни причини щитовидната жлеза секретира повече от необходимото тироидни хормони, организмът изпада в състояние на хипертиреоидизъм. Състоянието се характеризира с рязко ускоряване на метаболизма и повишено потребление на енергия. Продължителното поддържане на високите обороти натоварва и изтощава както нервната система, така и всички останали. Апетитът нараства, но въпреки повишения прием на храна, теглото намалява критично.

• Повишаване на теглото и трудното му сваляне
Това се случва при влошаване работата на щитовидната жлеза и недостиг на Т3 и Т4. Хипотиреоидизмът води до забавяне на метаболизма и недостатъчно производство на енергия на клетъчно ниво. Това забавя функциите на всички жизнени системи, проявява се като лесна уморяемост, вялост, отпадналост, безсилие и т. н.
Забавената обмяна води до увеличаване на мастните запаси и задържане на вода, което пък пряко повишава теглото.

Увеличаването на мастната тъкан засилва секретирането на лептин – хормонът на ситостта. Твърде високите нива предизвикват нечувствителност към действието му. Мозъкът разчита това като глад и липса на храна и реагира с намаляване на продукцията на щитовидната жлеза с оглед забавяне на обмяната. Зациклянето води до постепенно повишаване на теглото и всички последващи рискове – болести на сърцето и кръвопреносната система, диабет и т. н.

Лечение на дисфункциите на щитовидната жлеза и телесното тегло
При хипертиреоидизъм се използват лекарствени средства, които потискат секретирането на тироидните хормони. Когато те са в норма, обмяната се оптимизира, а заедно с нея и всички жизнени дейности. Теглото се възстановява.

Обичайното лечение при намалена функция на щитовидната жлеза е хормонозаместващата терапия. При правилна дозировка тя активира жизнените процеси до нормата и ликвидира всички последици. Затлъстяването постепенно се преодолява и теглото се приближава до обичайното за болния.

Използване на аналозите на тироидните хормони за ефективно отслабване не е добра идея. Те не са хапче за отслабване и лесно водят до сериозен хормонален дисбаланс с трудно поправими последствия. Ако не са ви изписани от лекар, по-добре стойте далече от тях. Не увеличавайте самоволно дозировката или честотата на приема. Синтетичните тироидни хормони с нищо не са по-безопасни от който и да е от забранените стимуланти, затова не проявявайте самоинициатива и не рискувайте здравето си.

Facebook коментари

Виж още и: