Холестерол и спорт

Холестерол и спорт

Физическата активност и спортът поддържат организма в кондиция, осигуряват оптимално функциониране на всички жизнени системи и се препоръчват като успешен  начин за възстановяване и/или запазване на здравето.

 

Холестеролът е едно от биоактивните вещества в тялото ни с лоша слава. Обвиняван е за запушването на артериите и е сред най-честите причини за инфаркти и инсулти. Обикновено съветите са да се изхвърлят от менюто продуктите, които съдържат холестерол, наситени мазнини – особено животински, и трансмазнини.

16237385_414376175561511_2048750376_n

Как влияе спортът върху холестерола

Спортните тренировки, съобразени с индивидуалното състояние и възможности на трениращия, водят до понижаване в кръвта на лошия холестерол (пренасян от липопротеини с ниска плътност – LDL) и повишаване на добрия (пренасян от липопротеини с висока плътност – НDL).

 

Това е много важно, защото лошият е този, който при определени условия се отлага по стените на артериите и така затруднява преминаването на кръвния поток, предизвиквайки повишено кръвно налягане, лошо хранене на сърцето и другите органи и тежки сърдечни заболявания. А добрият почиства кръвоносните съдове, връщайки се обратно към черния дроб.

 

Необходимо условие за намаляване на LDL и увеличаване на НDL е балансираната диета и достатъчното време за сън и възстановяване от тренировките.

 

Какво се случва, когато спортистът е по-амбициозен (или неразумен), често претренира, не се храни съобразно натоварванията си и не почива достатъчно? Експериментите са еднозначни – при подобни стресови ситуации организмът реагира с дисбалансиране на хормоналния апарат и с рязко повишаване на холестерола. Когато това е изолиран случай, нещата бързо се връщат към нормата, но когато е постоянна практика, заплахата от сърдечно-съдови проблеми е повече от реална.

Холестерол

Значение на холестерола за спортуващите

Холестеролът е безусловно необходим за живота. Той има отговорно участие в

  • изграждането на клетъчните мембрани и контрола на пропускливостта им за различните вещества. Ако е в недостиг, клетките не се делят или се делят неправилно. Отнася се включително до мозъчните клетки и нервните влакна. При културистите е нужен за качественото свръхвъзстановяване и нарастване на мускулната маса.

 

  • Без холестерол няма жлъчна киселина, необходима за разграждането на мазнините в храната.

 

  • Важен е за синтеза на витамин D.

 

  • Незаменим е при производството на кортизол, алдостерон, на половите хормони тестостерон, естроген, прогестерон и т. н.

 

Пониженото производство на холестерол, както и пониженият му прием с храната се отразяват веднъж пряко на отделянето на тестостерона, а после и на количеството свободен тестостерон. Това пък рефлектира веднага върху силата, мощта и спортните ви резултати.

 

Добрият холестерол (HDL) помага не само като почиства съдовете от лошия (LDL). Смята се, че той се проявява като антиоксидант и имуномодулатор, притежава противовъзпалителен и антитромботичен характер и др.

 

Храната и холестеролът

Необходимостта от консумиране на високо белтъчна храна от животински произход в по-високи количества от обичайното влече след себе си и вероятността от завишен прием на холестерол. Особено подозрителни на спортистите изглеждат яйцата и те често се отказват от жълтъците.

 

Вече е доказано, че вредността на холестерола в храната е силно преувеличена, особено на този в яйчния жълтък. Организмът произвежда около 75-85% от нужното му количество сам и в определени граници регулира производството му съобразно приетото при хранене. Оказва се, че по-опасен е неконтролираният прием на наситени мазнини, които могат да предизвикат свръхпроизводство, както и на трансмазнини.

 

Освен това са важни не стойностите на общия и лошия (LDL ) холестерол сами за себе си, а  в съотношение с нивата на добрия (НDL).

 

Твърде много индивидуални фактори оказват влияние върху поведението на холестерола в кръвта ви, а зловредното му действие обикновено е безсимптомно. Затова периодично се консултирайте с лекар и правете лабораторни изследвания.

Facebook коментари

Виж още и: