Фосфатидна киселина (Phosphatidic Acid)

Фосфатидна киселина (Phosphatidic Acid)

Напоследък все по-голяма популярност сред потребителите на хранителни добавки набира фосфатидната киселина (Phosphatidic Acid). Тя спада към групата на фосфолипидите и проявява всички техни качества.

Какво са фосфолипидите
Това са съединения, които се включват в изграждането на клетъчната мембрана и са определящи за нейната структура и функция.

От химическа гледна точка те са много интересни. Съдържат едновременно звена, които влизат в реакция с водата и такива, които не реагират с нея, а с мазнините. Това позволява фосфолипидната молекула да се свързва едновременно с липиди и с вода. Точно това свойство превръща тези съединения в прекрасни емулгатори (осигуряват смесването на водата с мазнина).

Широко познатият лецитин е всъщност изграден от фосфолипиди – най-вече фосфатидил холин, който от своя страна се разпада на холин и фосфатидна киселина. Той е подходящ не само за активно спортуващите – много добро действие има върху състоянието и дейността на мозъка и нервните клетки, черния дроб, половите жлези. Снижава лошия холестерол и кръвното налягане.

phosphatФосфатидна киселина
Освен, че участва в структурата на клетъчната обвивка на всички клетки, тя е междинно съединение в метаболизма на другите фосфолипиди и на някои мазнини. Смята се, че има регулативна роля по отношение на сигналните протеини, включително така наречения mTOR, който е от решаващо значение при синтеза на мускулните белтъчини.

Вероятно точно поради тази нейна функция тялото синтезира фосфатидната киселина при тежки физически натоварвания и тренировки. Установяването на този факт дало повод да се мисли, че допълнителният прием на Phosphatidic Acid, в съчетание с подходящи силови упражнения, може да ускори производството на мускулен протеин. Това се случва поради активирането на mTOR, което пък води до бързо формиране на качествена мускулна маса и сила.

За жалост, няма все още обхватни научни изследвания по темата. За сметка на това експерименталните изследвания, проведени с редовно трениращи бодибилдъри, доказват, че при равни други условия, приемащите 750 мг фосфатидна киселина преди тренировката увеличават значително обема и силата на мускулите си, сравнено с приемащите плацебо. На пазара вече се появиха добавки с включена в състава им Phosphatidic Acid и отзивите от изпробвалите я са насърчаващи. Количеството й в различните суплементи варира силно.

Какво още трябва да знаете за фосфатидната киселина
Тя има натурален произход. Открива се в микроорганизмите, във водораслите, в клетките на висшите растения и клетките на животните. Предполага се, че в естествени условия не се среща в свободно състояние. Получава се при разпадане на фосфатидил холин и фосфатидил етаноламин.

Изолира се от яйца, соя, слънчоглед и др. Съвсем естествено това обуславя някои разлики в състава и действието й. Смята се, че най-активен е продуктът, извлечен от соя, който неколкократно усилва mTOR сигнализацията.

Фосфатидната киселина вероятно ще се окаже подходяща не само за качествено нарастване на мускулите при активно спортуващите. От нея биха могли да се възползват всички, страдащи по една или друга причина от мускулна атрофия – както поради заболяване, така и поради естествените дегенеративни възрастови промени.

Разбира се, при наличие на атрофия на мускулите, дали да приемате добавки с Phosphatidic Acid трябва да обсъдите с лекаря си.

Facebook коментари

Виж още и: