Фактори които влияят върху процесите на изгаряне на мазнини

Фактори които влияят върху процесите на изгаряне на мазнини

Разбирането на процеса липолиза и как тялото ни изгаря мазнините, ще ви помогне в постигането на вашата цел.

Липолизата често остава извън светлината на прожекторите за сметка на термогенезата, но всъщност малко хора се замислят, че за да се стигне до изгарянето на мазнините, те първо трябва да се подготвят за това с помощта на липолизата. Този физиологичен процес всъщност представлява разграждането на триглицеридите в нашия организъм до свободни мастни киселини и глицерол. Свободните мастни киселини се отделят в кръвообращението и циркулират в тялото ни.

Ключовата за релефа липолиза се задейства от – епинефрин (адреналин), норепинефрин (норадреналин), хормона на растежа, тестостерон, грелин и кортизол. И докато повишаването на последните 2 хормона може да има неприятни странични ефекти върху апетита и мускулната ви тъкан, то първите 4 хормонални помощника могат да ви свършат отлична работа и за натрупването и съхраняването на чистата мускулна маса.

Така, че в борбата с мазнините ще трябва да минете през няколко стъпки.

Първо, ще трябва да намалите консумираните калории и да преминете в калориен дефицит.

Независимо от видовете макронутриенти, които приемате, ако ядете повече отколкото изгаряте, няма да изгорите мазнините.

Второ, кардио тренировката се смята се за най-прекия път към топенето на мазнините.

Тя е тази, която натоварва сърцето и сърдечносъдовата система и повишава капацитета им. Тя подобрява кръвообращението, оптимизира състоянието и функциите на организма като цяло, увеличава устойчивостта му на стрес, стабилизира жизнените показатели и укрепва здравето.

Ефективно кардио можете да постигнете с работа на велоергометър и кростренажор, чрез тичане, бързо ходене, плуване и колоездене, танци и аеробика, различни видове упражнения, скачане на въже и дори чрез изкачване и слизане по стълби.

Трето, трябва да се научите да контролирате инсулина си, така че да работи за вас, а не срещу вас.

Инсулинът има ключова роля в процеса липолиза. Основната му роля в тялото е анаболна, произвеждайки сложни молекули. Имайте предвид обаче, че в случая анаболно действие не означава задължително спомагане за натрупване на мускулна маса. Естествено той е един от ключовите участници в изграждането и развитието на мускулната тъкан, но когато е наличен в ситуации на по – голям калориен прием от необходимия, действието му е анаболно и за изграждането на мастна тъкан.

Четвърто, да се уверите, че хормонът на растежа е в норма.

хормон на растежа

Човешкият хормон на растежа може да върне часовника на тялото ви назад, като по този начин да натрупате бързо мускулна маса, изгорите мазнините, повишите либидото и имате неизчерпаема енергия. Но когато става дума за хормона на растежа (hGH), има повече въпроси от колкото отговори. Много атлети, а и непрофесионално трениращи, решават да посегнат към него, без да се замислят дали негативните последици са оправдани.
Тялото само произвежда растежен хормон (HGH или само GH) чрез хипофизната жлеза и той е отговорен за растежа на клетките и регенерацията им. Увеличаването на мускулната маса и плътността на костите е невъзможно без GH, но освен това той играе и важна роля в поддържането на здрава тъкан навсякъде в тялото, включително и тази на мозъка и около важните вътрешни органи. Когато е отделян от хипофизната жлеза, GH остава активен в кръвния поток само за няколко минути, но те са напълно достатъчно на черния дроб да го преобразува в протеинови хормони, сред които най-важен е инсулиноподобния фактор на растежа (IGF-1), който съдържа много анаболни възможности.

Пето, да следите функцията на щитовидната си жлеза.

Щитовидната жлеза е мощна ендокринна жлеза, която има значително въздействие по отношение резултатите от нашите тренировки и здравословното хранене.
Една слабо активна щитовидна жлеза в голяма степен ще попречи на усилията ни и сериозно ще намали способността да горим мазнини, а и да качваме мускулна маса.
Основната функция на щитовидната жлеза е да контролира протеина, да използва енергията и да контролира нивото на чувствителност към други хормони в тялото ни.
Щитовидните хормони, които представляват интерес за нас, са Т3 и Т4, които се синтезират в тялото ни чрез аминокиселината тирозин и йодина. Причината, поради която са от такова значение, е в това, че засягат нашия метаболизъм, а също така и работата на много други системи в него.

И последно, но също толкова важно е да сте запознати с половите хормони и ролята им в изгарянето на мазнините.

Дисбалансът в половите хормони може да доведе до натрупване на килограми посредством множество механизми. Без да навлизам в дълбочина в биохимията им, ще ви представя няколко от най – срещаните начина, по които половите хормони могат да повлияят на теглото ви.
Прекалено високото ниво на естроген в съотношение с прогестерона често води до напълняване. Причината е, че високият естроген може да доведе до инсулинова резистентност, която кара тялото да складира мазнини. Естрогенът, също така, повишава апетита и води до влошаване на хранителното поведение, забавя работата на щитовидната жлеза, което пък от своя страна забавя метаболизма и така трупаме килограми.
Тестостеронът е от съществено значение за изграждането на мускулите, горене на телесните мазнини, както и за здравословно либидо и активен сексуален живот. Тестостеронът има силно въздействие върху много от метаболитните процеси в тялото като участва в контрола на кръвната захар, способността за натрупване на мускулна маса и изгарянето на мазнините. Спад в нивата му може да доведе до увеличаване на телесните мазнини, инсулинова резистентност и метаболитен синдром.

Разбира се хубавото е, че с правилно построена тренировка, хранителен режим и суплементи, всички фактори за изгаряне на мазнините могат да бъдат оптимизирани и подпомогнати.

Целта на тази статия е информативна, за да ви запознае, че процесът на т.нар. отслабване всъщност не е толкова прост и едно намаляване на храната, не винаги е достатъчно за да се получи това, което търсите. Защото вместо мазнини, може да губите така трудните за покачване мускули. Освен това драстичните диети могат сериозно да объркат хормоналния баланс и след това отслабването да става все по-трудно и да се въртите в един омагьосан кръг. Моят съвет е обръщайте се към специалисти, които са наясно с процесите, които протичат в тялото, които ще съобразят вашето състояние и ще изготвят индивидуален подходящ план, с който бързо, лесно и ефикасно ще загубите излишните мазнини, без това да навреди на здравето ви.

Facebook коментари

Виж още и: