Пролактинът при мъжете

Пролактинът при мъжете

Вероятно се досещате – това е онзи хормон, благодарение на който току-що родилите жени започват да отделят кърма. Чудите ли се, защо им е той на мъжете?

 

Какво представлява пролактинът

Той е пептиден хормон, произвеждан от аденохипофизата (предната част на хипофизата.) Веригата му съдържа почти 200 аминокиселини. Като структура до голяма степен напомня растежния хормон, но изпълнява други задачи.

 

Важна негова особеност е динамичността в денонощните му нива. Смята се, че се синтезира по време на бързия сън. Намалява с напредването на деня и вечерта е най-нисък. Влияе се също от приема на храна. Обичайните му ежедневни колебания обикновено не се усещат.

 

Освен при отделянето на кърма, той се намесва в обмяната на веществата, в регулацията на водно-солевия баланс и имунитета, при промените на поведението. Предполага се, че има обезболяващи функции.

 

Един от моментите, в които пролактинът се отделя, е след еякулация и оргазъм. Точно той е причината мъжът да има нужда от определено време за почивка между два акта.

 

Нормата му при мъжете е 57-357 mU/L.

 

Другите хормони и пролактинът

  • Допаминът намалява нивата на пролактин, като забавя секрецията му.
  • Серотонинът го активира.
  • Естрогенът е много важен фактор за секретирането му.
  • Тироид-стимулиращият хормон също повишава пролактина.
  • Високият пролактин намалява отделянето на гонадотропин и така води до хипогонадизъм и влошаване функциите на половите жлези.

 

Ниският пролактин

Когато пролактинът при мъжа клони към долната си граница или слиза под нея, това влошава силно сексуалните възможности и наслаждението от секса, увеличава се телесното тегло и нарастват нивата на кръвната захар, появяват се депресивни състояния и се влошава самочувствието.
Ниският пролактин при мъжа се среща много по-рядко от високия.

hip3

Високият пролактин

Сред първите симптоми за него са главоболието и влошаване на зрението. Спада работоспособността, появяват се колебания в психо-емоционалното състояние, раздразнителност и несигурност.

 

При високата концентрация на пролактин в кръвта е налице влошена работа на половите клетки (хипогонадизъм). Намаленото либидо е съпроводено с еректилна дисфункция (импотентност), влошена спермогенеза и безплодие. Той не предизвиква, но благоприятства развитието на гинекомастия (нарастване на гърдите) и галакторея (отделяне на секрет от гърдите при дразнене или притискане).

 

Продължителните високи нива на пролактин в мъжкия организъм водят до напълняване от женски тип и загуба на мускулна маса. При това положението не се повлиява от спортни тренировки и режим на хранене. Голяма е вероятността да  последва влошаване на костната плътност и остеопороза.

 

Защо се повишава пролактинът

Пролактинът се увеличава при прием на някои лекарства – болкоуспокояващи, антидепресанти, срещу хипертония, хормонални препрати, и т. н.

 

Нивата му се повишават при употреба на алкохол, цигари, опиати; също при недостиг на витамин В6 и силен стрес. Проблемът може да се крие в преумората, недостатъчната почивка и лошия сън. Когато тези влияния са краткосрочни, той бързо се връща в норма

 

Състоянието на трайно повишен пролактин в кръвта се нарича хиперпролактинемия. То може да се дължи на някои сериозни заболявания. Най-чест е туморът на хипофизата (пролактином), но може да е също увреждане на хипоталамуса или гръдната стена, цироза на черния дроб, проблеми с бъбреците, хипотиреоидизъм (отслабване на функцията на щитовидната жлеза) и др. Причината може да е в постоянно тежко физическо натоварване, прекомерна употреба на белтъчини, дразнене на млечните жлези и т. н.

 

Повишаването на концентрацията на пролактина в кръвта може да се случи и като страничен ефект от приема на стероиди при трениращите. Преди да започнете приема им, проверете нивото на хормоните си. Ако той е около горната граница или над нея, по-добре не започвайте с анаболите.

 

Единствено когато е в норма, пролактинът съдейства за оптималната спермогенеза, осигуряваща жизнени, бързи и с висока оплодителна способност сперматозоиди. Оптимизира производството на тестостерон и запазването на характерните за мъжкия пол белези – особенно поддържането и натрупването на качествена мускулна маса.

Facebook коментари

Виж още и: