Някои грешни твърдения за протеина

Някои грешни твърдения за протеина

Спорно е за кой от трите макронутриента хората имат най – погрешно мнение. Всички сме чували твърдения като:

„Нисковъглехидратните диети са лоши, защото мозъкът се нуждае от поне 130 гр. въглехидрат на ден, за да функционира.“
„Ограничете консумацията на наситени мазнини, защото увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.
„Животинският протеин причинява рак и трябва да се замени с растителен.“

Има много неверни твърдения за протеина описващи го като вреден и опасен. Това си е престъпление при положение, че приемането на висококачествен протеин в контекста на здравословна диета е едно от най-дребните неща, които можете да направите за здравето и дълголетието си. Протеинът спомага за поддържане на чистата мускулна маса с напредване на възрастта, както и за намаляване на мазнините в коремната област, които са главен виновник за сърдечносъдовите заболявания и рака. А ето и кои са твърденията, които ще опровергаем:

#1: Протеинът е вреден за бъбреците
Няма доказателства, че спазването на високо протеинов режим оказва вредно влияние върху здрави бъбреци. Недоразумението идва от това, че при хора с хронично увреждане на бъбреците, високият прием на протеин може допълнително да влоши функцията им, но това са хора, чийто бъбреци са вече увредени.
За хора със здрави бъбреци, високият прием на протеин е изключително полезен. Проучване целящо да изследва функцията на бъбреците при спортисти консумиращи по 1,5 и 2 гр. протеин на килограм телесна маса на ден показва, че няма никакво нарушение във функцията на бъбреците им.
Дори при хора с риск от увреждане на бъбреците поради болести като диабет, наднормено тегло, високо протеиновата диета не пречи на функцията на бъбреците. Изследване на резултатите на хора с наднормено тегло които спазват високо протеинов режим показва подобрение във функцията на бъбреците в резултат от загубата на тегло.

#2: Протеинът е вреден за костите
Високият прием на протеин се свързва със здрави кости, не обратното. Всъщност, проучванията показват, че протеинът повишава плътността на костната структура и по – специално на лумбалната част на гръбнака във всяка категория от населението от деца до възрастни мъже и жени.
Недоразумението идва от това, че при диета с големи количества животински протеин имаме високо съдържание на калций в урината. Но това не означава, че здравината на костите отслабва. Нещо повече, костите са изградени от 50% аминокиселини от протеин, което е причината високият прием на протеин да се свързва със здрави кости. В допълнение, животинският протеин съдържа много фосфор, който възпрепятства загубата на калций от костите, което спомага за по – добрата им плътност.

#3: Протеинът причинява гастроентерологични неразположения
Убеждението, че приемът на големи количества протеин води до гастроентерологични смущения е в резултат на вярването, че при високопротеинова диета приемът на въглехидрати е занижен и има липса на фибри. Естествено това може да се компенсира с подходящ прием на зеленчуци при всяко хранене. С редовният прием на зеленчуци си набавяме и здравословна доза от така необходимите антиоксиданти и нутриенти.

Facebook коментари

Виж още и: