Обмяна на веществата и значението й за добрата спортна форма

Обмяна на веществата и значението й за добрата спортна форма

Животът е непрекъснат процес на обмяна. В него се обединяват хиляди реакции на разграждане, трансформиране и изграждане на веществата на биохимично ниво. В момента, в който обмяната спре, животът си отива.

Двете страни на метаболизма
„Метаболизъм” е терминът, обозначаващ съвкупността от тези обменни реакции. Те най-общо се класифицират в две групи:

Kатаболни – разграждат храната, а при недостига й – и собствени тъкани – натрупаните за такива моменти мазнини. Целта е да се осигури енергия и градивни съставки за обновяване на клетките и тъканите.

Анаболни са процесите на съграждане. Те използват подготвените при катаболизма градивни елементи за нарастване, регенериране и оздравяване на тъканите. Извършват се със значителен разход на енергия.

Leading a healthy lifestyle

Бърз и бавен метаболизъм
По принцип анаболните и катаболни процеси са в равновесие. Изграждането балансира разграждането. Тялото поддържа еднаква форма. Налице е калориен баланс, характерен за базовия ви метаболизъм.

Пак по принцип, когато калориите са в повече от необходимото, надделява анаболизмът – трупаната маса обикновено е от мазнини (запас за гладни дни). Когато са по-малко – надделява катаболизмът.

Освен принципните положения, в сила е още едно – метаболизмът по природа се стреми към икономичен режим и ниски обороти. Малко храна (калории) за него означава необходимост от запаси и стремеж към превръщането на калориите в мазнина. Много храна (калории) означава възможност за повече запаси за гладни времена.

Затова отслабването и топенето на мазнини не е пряко зависимо от нискокалорийните диети и гладуването. По-скоро важен е повишеният разход на енергия, заради който безотказно се ускорява разграждането както на приетата храна, така и на тлъстинките. Накратко – ускорен метаболизъм означава ускорени катаболни процеси. В комбинация с леко намаляване на калорийния прием – до 10 – 20% коригирането на телесното тегло е сигурно.

Метаболизъм и спортна форма
Спортуването е свързано с много висок енергиен разход. За осигуряването му се налага катаболизмът да се ускори стремително. Разграждат се и се превръщат в енергия мазнините, но и мускулите. А това вреди на спортната форма във който и да е спорт. Затова успешният тренировъчен процес разчита на добър хранителен режим.

eat

Въпросът изобщо не е в много храна три пъти на ден – въпросът е в достатъчно количество висококачествена храна, разделена на малки порции през около 4 часа. Така метаболизмът се поддържа активен през целия ден и успява да усвои напълно хранителните вещества, изграждайки мускули без да трупа мастни резерви.

При това достатъчното количество и необходимият качествен състав на храната са различни не само за различните спортове, но и за всеки спортуващ поотделно. Те донякъде зависят от вида спортно натоварване, но най-вече се определят от скоростта на метаболизма, от наследствеността и типа структура на тялото.

Съществуват ли най-добрата диета и най-добрата тренировъчна програма
Скоростта на обмяната на веществата, телесният тип, генетичните обусловености, възрастовите характеристики, здравословното състояние и още много фактори оказват влияние върху работата на организма. Затова няма начин една и съща хранителна, тренировъчна и суплементарна програма да действат еднакво дори на различни хора.
Необходимо е те да се разработват индивидуално, след отчитане на всички условия

Точно разработеният план във всяка от трите области и системното му изпълнение направляват оптимално обмяната на веществата и ви приближават максимално до целите ви, въпреки зададения по рождение телесен тип. Особено що се отнася до сферата на бодибилдинга.

Facebook коментари

Виж още и: