Колко са важни мазнините в диетата

Колко са важни мазнините в диетата

Вероятно първото, което ви идва наум при подобен въпрос е – не са важни, вредят, да се изключат. В такива случаи се пропуска фактът, че мазнините са различни, че действат по различен начин в тялото и че на практика организмът не може без тях, защото те са единият от трите основни типа хранителни вещества наред с белтъците и въглехидратите.

Видове мазнини
Основното деление е на прости и сложни. Простите мазнини (липиди) са изградени от глицерол и мастни киселини (триглицериди). Мастните киселини се делят на наситени и ненаситени според начина на свързване на въглеродните и водородни атоми. Когато имат устойчива, здрава единична връзка са наситени. Когато имат и двойни, дори тройни връзки, те са по-неустойчиви и по-лесно се разпадат – ненаситени мастни киселини.

• Наситени мастни киселини – обикновено са твърди при стайна температура и имат животински произход. Разграждат се трудно. По-вероятно е да бъдат насочени от тялото за запас.

• Ненаситени – те са преобладаващо от растителен произход и са течни. Разграждат се лесно и се усвояват веднага като се включват в обмяната на веществата или се горят за енергия.
• Мононенаситени – имат в структурата си една двойна връзка и се срещат в ядки като лешниците и бадемите, фъстъците, маслините и др.
• Полиненаситени – имат повече от една двойна връзка и се съдържат в орехите, ленените и слънчогледови семена, мазните риби.

POLIINSATURADOS

Ненаситените мастни киселини се различават и по мястото на двойните връзки във веригата – омега 3, омега 6 и омега 9.

Функции на мазнините в организма
• Регулират телесната температура.
• Обвиват с предпазен слой важните органи и ги пазят от увреждания.
• Включват се в синтеза на клетъчните мембрани.
• Играят ролята на регулатори при важни обменни процеси. Например:
– само в тяхно присъствие стават усвоими мастноразтворимите витамини;
– поддържат хормоналния баланс при дамите и когато нивото им в организма е               много ниско – спира месечният цикъл;
– Свързани са със синтеза на тестостерон и от там – със състоянието и работата на мускулите, либидото, оплодителната способност.
• Най-добър източник са на енергия за организма – 9 килокалории от всеки грам срещу 4 за въглехидратите и белтъците.
• Отлични са за натрупване на енергиен резерв (подкожната мастна тъкан).

Ако мазнините не са на разположение, тялото ще започне да гори собствените си протеини, което по същество представлява саморазрушаване (анорексия).

role-of-fats-in-your-diet-for-weight-loss

Защо все пак мазнините имат лоша репутация
Едната причина е, че злоупотребяваме с приема им и тялото ги използва основно за резерв. Особено като се има предвид, че на масата ни най-често е храна от животински произход с наситени мазнини. За добрата обмяна е нужен балансиран прием на всички основни видове мастни киселини с превес на ненаситените.

Другата причина е, че консумираме твърде много мазнини, несъществуващи в естествена форма и непознати за човешкия организъм до скоро. Става дума за хидрогенираните мазнини или трансмазнините.

Те са втвърдени чрез допълнителна преработка масла от растителен произход. Усвояването им е почти невъзможно и точно те се превръщат в плаки, които водят до сърдечно-съдови заболявания. Ще ги откриете в състава на почти всяка пакетирана храна – особено на сладкарската промишленост.

Прегорялата мазнина е не по-малко опасна от хидрогенираната, затова един от най-вредните начини за приготвянето на храната е пърженето й.

Не лишавайте менюто си от мазнини. Необходима ви е здравословна диета с добре балансирани основни хранителни вещества според индивидуалните ви характеристики. Ако ви е трудно да се справите сами, потърсете съвет от специалист.

Facebook коментари

Виж още и: