Какво знаете за адаптогените?

Какво знаете за адаптогените?

Предстоят ви изпити, важна презентация, дълъг път или състезание? Чувствате се зле – преуморени и без енергия. Сънят ви е лош и недостатъчен или се съвземате от дълго боледуване? Време е за адаптогени.

Чували ли сте за адаптогените

Това са билки и лековити растения, съдържащи специфични биоактивни вещества. Те помагат на организма да се адаптира към резките промени в околната среда и да преодолее по-лесно дисбаланса, предизвикан от тях във вътрешната му среда. Адаптогените са добра подкрепа при стрес от всякакъв характер, като противодействат на разрушителното влияние на постоянно повишените кортизолови нива. Неутрализират действието на хормона и на клетъчно ниво, като защитават енергийните депа на клетките – митохондриите.

При това действието им не е само моментно. Те повишават невронната пластичност на организма, като го правят по-устойчив на стрес и промени и занапред.

19243803_487207304945064_2102189571_o

Как работята адаптогените

Установено е, че адаптогените действат по два начина:

през системата за контрол и производство на повечето хормони – хипоталамус – хипофиза – надбъбречни жлези. Тя упражнява контрол също върху част от работата на имунната и нервната система.
През симпатико-адреналната система, която определя поведението на тялото при острия стрес и реакциите му в ситуациите „бий се или бягай“.
Това обяснява, защо адаптогените са еднакво добри за общото подобряване на състоянието чрез дълъг постоянен прием с натрупване в организма и като моментално действие при остри, критични ситуации. Те са препоръчителни при болести, наранявания, хирургически интервенции, постоянни псхически и физически натоварвания, недоспиване и преумора, смяна на сезоните, на часовите зони и т. н. Но можете да разчитате на тях и в моменти на внезапен стрес от всякакъв характер или очаквана, предстояща напрегната ситуация – изпити, състезания, пътувания и др.

Те не са стимуланти. Не пришпорват организма за върхови достижения за сметка на последващо изтощение. Те ликвидират изтощението след натоварването (от какъвто и да е характер). Възстановяват равновесието, връщат жизнените процеси и показатели към оптималните им норми. Затова ако сте здрави, бодри и в добра кондиция, няма смисъл да ги използвате.

И още – няма универсални адаптогени. Всеки е подходящ за определени ситуации, заболявания, възрасти, характер на натоварването и стреса и т. н. Затова преди да се спрете на някой за себе си, консултирайте се със специалист.

Най-популярните адаптогени

Жен-шен – разбира се, уникалният, използваният хилядолетия жен-шен във всичките му разновидности. Но не забравяйте – всеки вид има различно действие! За млади, активни хора, работохолици и/или трениращи интензивно е препоръчителен сибирският женшен, наричан още елеутерокок. Докато за възрастни хора, на които не достига енергия, по-добър ще е азиатският.
Родиола розеа (Златен корен) – перфектна при преумора и натрупване на стрес от системни интензивни физически натоварвания. Затова е много харесвана от спортуващите. В същото време помага за преодоляване на умората при интелектуални занимания.

19238723_487207128278415_1593074744_o
Ашваганда дава енергия, повишава силата и издръжливостта. Действа добре при тревожност, лош сън, отслабнал имунитет. Подкрепя хормоналния баланс, забавя стареенето.
Към тази група спадат още известните гъби Рейши и Кордицепс, Левзея, Петолистна гиностема, Астрагал (клинавиче), Шизандра, Свещен босилек (Тулси) и т. н.

Някои твърдят, че адаптогените са само двадесетина. Други – че са много повече. Важното е да намерите сред тях билката или комбинацията от билки, която най-добре действа на вас, и да я приемате по точно препоръчания ви начин.

Facebook коментари

Виж още и: