Инсулинът и ролята му, можете ли да го регулирате

Инсулинът и ролята му, можете ли да го регулирате

За инсулина в масовото съзнание е формиран доста противоречив образ. Приписва му се напълняване и отслабване, трупане на мускулна маса и трупане на мазнини, разрушителни болести и анаболни, изграждащи свойства, чуват се съвети да се държи висок и да се държи нисък. Къде е истината и можете ли съзнателно да влияете върху него?

Какво представлява инсулинът
Това е хормон на белтъчна основа. Синтезира се и се съхранява във високоспециализирани клетки в панкреаса и се подчинява на общия механизъм за регулация на хормоните. Изливането му в кръвта се случва след определен сигнал, достигнал до секретиращите и съхраняващите го клетки. Този сигнал идва от повишаване на захарните нива, както и нивата на определени аминокиселини и се случва след всяко хранене. Когато тези нива спаднат, това се разчита като сигнал за преустановяване на отделянето му.

С кръвта той достига до клетките и се свързва с инсулиновите рецептори, разположени по повърхността на клетъчната мембрана. С това хормонът отключва каскада от реакции с анаболен характер, същностни за обмяната на веществата, за здравето и живота на организма.

image

В какво се изразява ролята му
Инсулинът има три главни функции:
• Осигурява навлизането на глюкозата в клетките, като с това нормализира количеството й в кръвта. В чернодробните и мускулните клетки тя се превръща в гликоген – енергиен резерв за моменти на натоварване, или се изгаря директно. В мастните клетки се превръща в мазнина и се натрупва.

Инсулинът поддържа оптимални нивата й като блокира производството й от невъглехидратни хранителни вещества и разграждането на гликогена в черния дроб обратно до глюкоза.

• Противодейства на катаболните хормони, като пази белтъците от разграждане. Осигурява бърз синтез на протеин – особено в мускулите, ако разбира се има налични аминокиселини в кръвта.

• Анаболният му характер се проявява и спрямо мастната тъкан – блокира разграждането й и засилва трупането на резерв, подкрепяйки превръщането на въглехидратите в мазнини.

От основните функции на инсулина произтичат множество допълнителни, с което на практика анаболният хормон се намесва в работата на цялото тяло. Той има отношение към възпроизводството на ДНК, активността на някои ензими, оползотворяването на калия и т.н.

Принципно инсулинът не е единственият хормон, който осигурява транспорта на глюкозата в клетките, но е най-важният и определящият.

Можете ли да регулирате инсулиновите нива според потребностите си
Понеже сигнал за отделянето на хормона са пиковите нива глюкоза в кръвта след хранене, означава, че разполагате с перфектното средство за регулирането му.

Бързите въглехидрати и храните с висок гликемичен индекс повишават бързо и рязко нивата на инсулин. Бавните въглехидрати и храните с нисък гликемичен индекс осигуряват равномерно и постоянно инсулиново ниво.

Това означава, че с добре разработена диета вие можете да поддържате хормона в оптимални граници. Това е особено важно за спортуващите. Задължително е обаче да се отчита, че поддържането на постоянно висок инсулин няма бързо и лесно да ви дари с огромни мускули.

По-скоро може да е опасно:

• Много високите еднократни пикове в нивото му намаляват рязко глюкозата, което води до хипогликемия. Това е състояние, което в лек вариант предизвиква неособено приятни усещания, но в по-тежък може да завърши с кома и смърт.

• Постоянно високите нива постепенно притъпяват чувствителността на клетките и ги превръща в резистентни към хормона. В същото време това се отчита от организма като недостиг на инсулин и той продължава да го произвежда, а нивото на кръвната захар си остава високо.

От тук до тежкото болестно състояние е една крачка. Затова преди да решите да си играете с инсулина, се посъветвайте с лекар или специалист по храненето.

Facebook коментари

Виж още и: