Имате нужда от промяна? Как да започнете?

Имате нужда от промяна? Как да започнете?

Времето минава, неусетно сменяте един размер дрехи с друг, утешавате се, че е нормално за годините. После започвате да се задъхвате по стълбището, не ви пропуска нито един вирус, минал през града. Всяка нова година се заричате, че ще промените нещо. Вероятно ще го направите и тази, дето се задава в далечината.

Промените се случват по два начина – внезапни и резки или постепенни и неусетни.

Вариант А:
Приемете нещата като поредния приоритетен проект,
който вече не търпи никакво отлагане. Набавете си телефона на онзи фитнес инструктор, който прави чудеса с отпуснатите тела на мъжете и жените. Обадете му се. Поискайте да ви разработи комплексна програма за тотална промяна. Обсъдете я и започнете – направо в дълбокото.

Постоянната обратна връзка с него ще ви насърчава и вдъхновява. Скоро ще можете да качите в профила си в социалната мрежа снимки, на които си личат обнадеждаващите резултати. За сериозна промяна ви трябват около три месеца. После остава да поддържате новото си тяло.

Вариант Б:
Станете една сутрин и започнете с гимнастика
Без изканване, без план, без да сте си подготвили специален екип. Отворете широко прозореца. Припомнете си упражненията, които някога сте правили и започнете. Изпълнявайте движенията бавно. Реакцията на мускулите ще ви подскаже най-натоварващите моменти. Повторете точно тях. Опитайте се да издържите поне 15-ина минути. Не прекалявайте. Усетите ли, че се задъхвате, спрете и дишайте дълбоко. Усмихвайте се, докато работите, не спирайте да се усмихвате. Вероятно ще сте непохватни, някои неща ще ви се удават трудно. Просто се усмихвайте.

Ако го правите няколко утрини подред, ще започне да ви харесва. Ставите ще престанат да скърцат така застрашително. Мускулната треска ще отмине. Схващанията ще отшумят. Пробвайте да не ползвате асансьора. Слизайте и се качвайте пеш всеки път. Повярвайте, освен ако не живеете на 20-ия етаж, няма да загубите кой знае какво време, но в добавка към гимнастиката, ще ви се отрази добре. Ходете повече пеш – до работата, при пазаруване, на разходка. Увеличавайте постепенно натоварванията, сложността и времето за физическа активност – докато ви стане навик и дрехите започнат полека-лека да ви оширочават.

fresh-food-collection-001

Храненето
Когато имате силна воля и него можете да промените от раз. Сменете още довечера съдържанието на хладилника – или поне на единия рафт. Махнете колбасите, мазнотиите, шоколадовите десерти и безалкохолното. Подредете плодове и зеленчуци, качествени млечни продути, прясно месо или риба за утре. Заменете пържените картофи с печени и задушени, маргарина – с масло. Намалете хляба, солта, захарта. Хранете се по едно и също време поне 4-5 пъти. Скоро ще установите, че всичко е въпрос на навик. Или на мотивирано стриктно спазване на програмата, разработена от фитнес инструктора от вариант А.

Ако рязката промяна ще ви докара само повече стрес и компенсаторно честичко прегрешаване, което пък води до чувство до вина и нова порция шоколад, по-добре я карайте по-спокойно. Най-напред се оптивайте вместо вафли и десерти да похапвате сушелки и ядки. С времето се получава – дотам, че когато не си купите кутия морени на зашеметяваща промоция, няма да си повярвате. Вместо захар, пускайте в сутрешния чай таблетка стевия. Вместо по три филийки три пъти дневно пробвайте с две. Всичко да става полека, без насилие. Това ви дава усещане за контрол над ситуацията и вече не се чувствате наказани, а като хора, които следват доброволния си избор. Усещането е невероятно.

Има още много начини да започнете нужната ви промяна. Ако спрете да мислите за нея в бъдеще време, и просто започнете – дори не много успешно, но целенасочено и без да се отказвате, ще трябва за новата година да си измислите нова голяма цел.

Facebook коментари

Виж още и: