Защо да избягваме млечните продукти?

Защо да избягваме млечните продукти?

Един от най – често задаваните ми въпроси е защо да отбягваме приема на млечни продукти, когато искаме добра форма. Ето и отговора…

Млечните продукти като прясно и кисело мляко, сирене са изключително популярни и основна храна на много поколения. Чудесен източник са на протеин и калций и са леснодостъпни. За млякото винаги се е смятало, че е пълноценна храна и всички бозайници се нуждаят от него по време на развитието си. И все пак, консумацията на млечни продукти е спорна тема и някои експерти смятат, че хората не са програмирани да консумират мляко като другите бозайници.

За много от нас млечните продукти са трудни за разграждане

разстроен стомах

Млякото съдържа млечна захар, наречена лактоза, която може да отключи алергии в някои от нас със симптоми подобни на тези при настинка, обриви, коликообразни болки, метеоризъм, подуване на стомаха, диария. Доказано е, че 65% от възрастното население в световен мащаб има непоносимост към лактоза. Тази непоносимост означава, че човекът има дефицит на ензима лактаза и не е способен да разгражда лактозата. Някои хора са чувствителни и към казеина – протеин съдържащ се в млечните продукти. Също така, много от млечните продукти имат високо съдържание на трансмазнини и  наситени мазнини, поради което имат висока калоричност и могат да доведат до напълняване, ако се прекалява с консумацията им.

Начинът на отглеждане на животните и тяхното здраве са пряко свързани с качеството на млечните продукти; млякото често е пълно с антибиотици и хормони, които производителите използват, за да увеличат млеконадоя. В резултат, ние вторично консумираме тези вредни химикали посредством млечните продукти.

Млечните продукти са храни, които формират киселинна среда

Цялата храна, която консумираме оказва влияние на pH баланса в нашето тяло. Някои храни са алкализиращи, други формират киселинна среда. За кръвта ни е добре, нашето pH да е около 7.4, което е леко алкално и тя полага неимоверни усилия, за да го задържи такова. За съжаление, модерните диети съдържат храни, които са киселинно образуващи и млечните продукти са едни от тях.

Когато консумираме мляко, тялото ни отговаря на увеличената киселинност като отделя минерали – като калций, магнезий и калий, които са ни необходими за здрави кости – в нашето кръвообращение, за да ни върне в pH хомеостаза т.н. баланс на нашия организъм. Съответно тези минерали биват загубени, тъй като не отиват по предназначение, а организмът ни ги изхвърля като отпадъчни. Установено е, че тези, които наблягат на киселинно образуващи храни, за период около 20 години, посредством урината си, губят почти около 480 гр. калций, което е почти половината от калция необходим на костната ни структура.

Следователно пиенето на много мляко, въпреки че съдържа калций, не е чак толкова добро за нашите кости. Хубаво е да прибегнете до други храни, за да си набавите дневната доза калций и да не разчитате на млечните продукти. Можете да опитате с кейл, сардини, сьомга и т.н.

Консумацията на млечни продукти и спортните занимания

Въпреки че млечните продукти са добър източник на протеин и калций, гореспоменатите аргументи ги правят неподходящи за спортното хранене. Ако все пак ги обичате, преди и след вашата тренировка може да консумирате извара и котидж чийз като хубаво е да се спрете на вариантите без лактоза. В допълнение на протеина и въглехидратите, съдържащият се в тях калций е от изключителна важност за съкращаването на мускулите. Може да се спрете и на суроватъчни протеинови суплементи, които са филтрирани и лесни за усвояване от вашето тяло като приемът им не носи гореспоменатите странични ефекти.  Има няколко сходни по хранителен състав алтернативи на млечните продукти, които са идеални за вашето преди или следтренировъчно хранене като соево, бадемово и оризово мляко, напитки със соев, оризов, грахов или телешки протеин. Има и много други храни, които са добри източници на протеин и калций. За протеин препоръчвам консумацията на яйца, тъй като съдържат всички мастноразтворими витамини. За да си набавите калций, консумирайте кейл, спанак, бадеми, извара и котидж чийз. Както споменах по – горе сардините и сьомгата също са добър източник на протеин и калций.

Facebook коментари

Виж още и: