Електролитите по време на тренировка

Електролитите по време на тренировка

Знаете ли какво е изотонична напитка? Ако тренирате, вероятно дори сте пили – разтвор на соли, бързи въглехидрати и витамини, които трябва да възстановят електролитния баланс на тялото, нарушен от интензивните обменни процеси по време на тренировката и изпотяването.

А какво е електролитен баланс
Това е равновесието на водно-солевото съдържание, което осигурява хомеостазата на организма. То е условието за осъществяване на нужното за клетъчния и междуклетъчен обмен осмотично налягане, за действието на различни хормони, за поддържане на електропроводима среда за нервните импулси, мускулната дейност и работата на сърцето, за оптималните нива на pH в различните системи и органи. Електролитите в оптимални нива са важни за плътността и здравината на костите, за здравето на имунната система, съсирването на кръвта и т. н.

Електролитният баланс се нарушава в две посоки – когато намаляват нивата на солите и когато намалява количеството на водата в организма. В условията на интензивно трениране, загубата на вода и соли също протича много интензивно. Рязкото обезводняване и загубата на минерали понижава общия тонус, влошава работата на мускулите, води до бърза уморяемост, поява на крампи и до всички последствия на дехидратирането.

Загубата на електролити и тренировката
Сред най-важните за организма са йоните на натрия, калия, магнезия и калция. Жизнените процеси не могат да се случват без хлориди, фосфати, сулфати, бикарбонати и т. н. Високото физическо напрежение по време на тренировка и обилното изпотяване водят до сериозно дехидратиране и намаляване на електролитите – особено на натрия и калия.

При недостиг на натрий се влошава оползотворяването на въглехидратите и се появяват болезнени схващания на мускулите. Загубата на калий пречи на добрата комуникация между нервната система и мускулите, а това рязко влошава съкращаването и разпускането им.

Падане на нивата на електролитите затруднява извеждането на отпадните продукти извън тялото. Стресовата ситуация е сигнал за секретиране на алдостерон – хормон на надбъбречната жлеза. Той започва да реабсорбира натрия в опит да възстанови количеството му до нормалното. Работата му засяга също калия. Задържа се вода. Променя се осмотичното налягане. Бъбреците се натоварват извънредно. Появяват се отклонения в работата на черния дроб, мозъка, сърцето.

Като се има предвид, че падат и нивата на останалите електролити, картината става още по-тревожна.

fitness-clothing-photography-6

Какво да правите, за да не се стигне до там
Необходимо е да не допускате обезводняване и да компенсирате повишената загуба на електролити.

Конкретните мерки зависят от продължителността и тежестта на тренировката. При не особено натоварващи и кратки тренировки – под един час – е достатъчен дори само приемът на вода – на малки глътки равномерно през цялото време.

При по-дълготрайни тренировки – примерно като тези на колоездачите – часове наред, препоръчителни са специалните спортни напитки, наричани още изотонични. В тях освен основните соли, необходими за поддържане на електролитния баланс, често се влагат глюкоза и други енергийни източници, минерали, микроелементи и витамини, тонизиращи вещества.

Колкото по-продължителна е тренировката, толкова по-високо минерализирана напитка изберете. И не забравяйте – задължително е да я пиете бавно. Съобразете съдържанието й с това, на другите хранителни добавки, ако приемате такива.

Вземете мерки и предварително, като във времето преди тренировката консумирате достатъчно пресни плодове и зеленчуци или сокове от тях.

Facebook коментари

Виж още и: