Берберинът, алкалоидът с дълга история и обещаващо бъдеще

Берберинът, алкалоидът с дълга история и обещаващо бъдеще

Изглежда парадоксално, но колкото повече напредва науката, толкова повече се реабилитира прилагането на стари, използвани от векове, понякога от хилядолетия билки и вещества. Употребата им, заклеймявана в определен период като въплъщение на ненаучно, малограмотно и примитивно знахарство, дори шарлатания, днес се връща като модерно мислене, обосновано на модерни изследвания.

Берберинът – история и надежди
Едно от тези вещества е берберинът. Това е алкалоид, откриващ се в кората, корените и стеблата на различни растения от различни семейства – кисел трън, куркуминово дърво, орегонско грозде, калифорнийски мак и бодлив мак, хидрастис и т. н.
Първите сведения за приложението му в древноиндйската и китайска медицина са за прилагането му като сигурно средство в борбата с паразити и причинители на инфекции. Сега вече се знае, че се справя с бактерии като причинителя на холерата, стрептококи и стафилококи, салмонела, клостридиум дифициле и др. В чист вид има характерен жълт цвят и на места дори и днес се използва като багрило за вълна.

В наши дни огромните надежди, свързани с берберина се базират на свойството му да нормализира повишените нива на кръвната захар и оптимизира инсулиновата чувствителност на клетките, като с това повлиява сериозно диабетните състояния. Действието му е сравнимо с действието на едно от най-използваните лекарства за целта – метформина.

До момента направените изследвания са обнадеждаващи за прилагането на берберин при различни видове широко разпространен рак – левкемия, на гърдата и простата, на щитовидната жлеза, дебелото черво, черния дроб и т. н. Той се намесва в активирането на процесите на програмираната клетъчна смърт (апоптоза), потиска разпространението на зловредните клетки и намалява действието на някои протеини, свързващи се с възникване на възпаления.

980x

За какво още е полезен берберинът
Вярно е, че значителна част от свойствата му имат нужда от допълнителни изследвания и уточнения, но и откритото дотук, в съчетание с известното от древната източна медицина е многообещаващо.

• Наред с рака и диабета, третата голяма надежда, свързана с него, е успешното повлияване и профилактика на Алцхаймер. При приема му се забелязва активиране на познавателните способности и паметта както при това разрушително заболяване, така и при диабетно болни.

• Берберинът подкрепя работата на черния дроб, намалява синтеза на глюкоза в него от хранителни вещества, различни от въглехидратите. Облекчава състоянието при цироза и хепатит, като намалява осезаемо нивата на триглециридите.
• Намаляването на триглециридите и холестерола влияе оздравяващо и на сърдечносъдовата система. Жълтият алкалоид поддържа съдовете чисти и проходими и в комбинация с антиоксидантното си действие понижава риска от атеросклероза.

• Пази бъбреците от вредното влияние на стресиращите нива на кръвната захар.

• Макар и на етап изследвания, е регистрирано влиянието му върху свързването на тестостерона и повишаване на нивата на свободния, както и засилване на еректилните способности. Забелязани са положителни въздействия и върху женската полова система.

• Берберинът се разгражда в стомашно-чревния тракт и оказва силно локално противовъзпалително действие. Свойството му да повлиява възпалителните процеси дава надежда за различните типове ставни заболявания. А познатата му от древността сила срещу различните болестотворни мокроорганизми се прилага при вирусни заболявания.

• Доказани са регулативните му функции върху телесното тегло за сметка на натрупаните мазнини – при това по-ясно изразено при проблемен метаболизъм; антитоксичните му сили при прием преди вредни вещества, антиоксидантните ползи за организма и т. н.

Не вземайте берберин без да се консултирате с лекар – особено като средство за лечение при сериозни заболявания. Регистрирани са взаимодействия с много медикаменти, а и за доста от ползите и въздействията му все още се говори в условно наклонение – очакват се по-категорични резултати от нови изследвания.

Facebook коментари

Виж още и: